kiedy nie ma nic w spiżarni...

przepis na ziemniaki zapiekane w mundurkach

przepis na ziemniaki zapiekane w mundurkach

Czas przygotowania: ok. 10 min

 

Stopień trudności: bardzo łatwe
Czas oczekiwania: ok. 20 min
Porcja dla 2 osób

 

Składniki* ok 5. średnich ziemniaków, najlepiej starszych
* 2 ząbki czosnku 
* łyżeczka soli (gruboziarnista daje dodatkowy przyjemny efekt chrupania)
* 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
*garść tymianku, 3 listki rozmarynu, pieprz (zioła można stosować suszone lub świeże, w zależności od tego co jest w lodówce czy spiżarni)

 
Kiedy nie ma nic w lodówce, a masz ochotę na coś wykwintnego, a zarazem zdrowego i bardzo szybkiego polecam zapiekane ziemniaki, bez obierania, ale za to z tymiankiem i rozmarynem!
Dodatkowym atutem tego dania jest zapach pieczonych ziemniaków z czosnkiem, który powoduje, że w domu panuje atmosfera spokoju i ciepła.
Nie wspomnę o wartości dodanej w postaci doskonałej alternatywy dla frytek!
A zatem do dzieła.

 


Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w ćwiartki.
Z czosnku, soli, 1 małej łyżeczki oliwy oraz przypraw zrobić pastę – w moździerzu lub ostrym nożem na desce do krojenia.
Dokładnie obtoczyć pokrojone ćwiartki ziemniaków w uprzednio przygotowanej paście, do której dodać pozostałą oliwę z oliwek (tj. 1,5 łyżki stołowej).
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 200 stopni. Do momentu nagrzania piekarnika ziemniaki będą przechodziły aromatem przypraw i oliwy.
Kiedy piekarnik będzie odpowiednio gorący, wyłożyć ziemniaki na blachę.
 

Piec do momentu, kiedy się zarumienią (ok. 20 minut), w połowie pieczenia można obrócić łopatką drewnianą, aby się lepiej upiekły, a skórka była chrupiąca.

Oto efekt końcowy; trudno było zrobić zdjęcie, bo przeszkadzały mi głodne małe łapki.



Smacznego!



2 thoughts on “przepis na ziemniaki zapiekane w mundurkach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *