kiedy nie ma nic w spiżarni...

naleśniki z morelami, malinami, estragonem

naleśniki z morelami, malinami, estragonem

Czas przygotowania: ok.20 min
Stopień trudności: łatwe
Czas oczekiwania: 15 min
Porcja dla: 3 osób

 

składniki na około 8 naleśników (w zależności od wielkości patelni)
*1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
*1,5 szklanki mąki ryżowej
*2 jajka
*szklanka mleka
*szklanka wody
*1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
*pół łyżeczki sody oczyszczonej
*pół łyżeczki soli
*pół łyżeczki cukru
*łyżka oleju

 olej do smażenia

Co tu kryć. Naleśniki zawsze sprawiały mi dużo kłopotu. Uwielbiam gotować, jednak konieczność zachowania proporcji, nigdy nie była moją domeną. Lubię eksperymentować i improwizować. Ten przepis również nieco zmodyfikowałam, dla pewności powtórzyłam kilka razy, aby na pewno Wam się udał.

 

 

 
1. Wszystkie składniki (za wyjątkiem oleju do smażenia) należy zmieszać na gładką masę. Ważne, aby dodać łyżeczkę oleju do ciasta.
2. Odczekać minimum 15 minut, najlepiej ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto zacznie mieć bardzo przyjemny zapach.
3. Wysmarować patelnię olejem i odczekać 2 minuty. Rozgrzać patelnię. Aby upewnić się, że jest wystarczająco ciepła wystarczy skropić ją kilkoma kroplami wody. Jeśli skwierczą, można działać!
4. Zmniejszyć palnik pod patelnią do minimum. 
5. Nabierać ciasto naleśnikowe łyżką wazową na patelnię i rozlać dokładnie na całej je powierzchni.
6. Obrócić naleśnik łopatką, kiedy będzie rumiany. Przy podanych składnikach, powinny pojawić się na powierzchni bąbelki po obróceniu naleśnika.
 
 
I gotowe!
 
 
 
Do tej wersji, moim zdaniem najbardziej pasuje nadzienie serowo – morelowe. 
 
*twarożek wiejski 
*marmolada morelowa z estragonem, na którą przepis podam przy okazji innego wpisu; można jednak dodać każdą inną ulubioną
 
Należy rozsmarować na naleśniku porcję twarożku, a później drugą warstwę marmolady i zwinąć.



Warto spróbować:

  1. naleśniki ze szpinakiem
  2. placek Pani Jadzi
  3. barszcz ukraiński

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz i podzielisz się tym przepisem z bliskimi!



4 thoughts on “naleśniki z morelami, malinami, estragonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *