kiedy nie ma nic w spiżarni...

przepis na bardzo szybki pilaw z kaszy jęczmiennej i szynki

przepis na bardzo szybki pilaw z kaszy jęczmiennej i szynki

 

 

 


Czas przygotowania: ok. 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Czas oczekiwania: 0 minut
Porcja dla: 4 osób

 

składniki: 
 200 gram kaszy jęczmiennej łamanej (inaczej wiejskiej)

1 cebula (najlepiej czerwona)

3 ząbki czosnku 

2 marchewki

2 duże garście rodzynek

500 gram szynki mielonej (można zastąpić dowolnym mięsem dobrej jakości)

1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kminu rzymskiego (można najpierw uprażyć na suchej patelni, a potem utrzeć w moździerzu)

1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka pieprzu czarnego
 ok 3 łyżeczek soli 

1/2 łyżeczki papryki ostrej (chociaż ja wolę dodać więcej i najlepiej drobno posiekane świeże chili)
 kilka ziaren gorczycy lub suszonej kolendry (postępować tak jak z kminem rzymskim)
 ewentualnie 1 limonka do pokropienia na talerzu  

1 łyżki oleju

gorąca woda

kilka ziaren cukru 

 

Dziś na talerzu pilaw –  tradycyjna pochodząca ze wschodu potrawa. Jej głównymi składnikami są ryż i przyprawy korzenne. Zdjęć oryginalnych potrawy mało, gdyż przez unoszący się zapach, domownicy bardzo mnie poganiali. Dlatego wrzucam kilka zdjęć przypraw, które udało mi się zrobić w nieco spokojniejszych warunkach. Potrawa została przeze mnie zmodyfikowana. Na wyraźną prośbę Jednej z Czytelniczek, a pośrednio jej Ukochanego – będzie mięso! W tradycyjnym pilawie szynka nie jest wskazana, jednak tu się na nią pokusiłam, bo akurat była w sklepie. Gdyby nie rodzynki byłaby to tradycyjna potrawka. Dodatkowo –  przyprawy nadające życiu sens 🙂

Przyprawy, które można stosować wszystkie naraz lub zamiennie. Warto też samemu poeksperymentować. Wydaje mi się jednak, że w tej pozycji cynamon jest punktem obowiązkowym (a dla mnie dodatkowe porce chili, duużo chili).

 

 

Do dzieła!!!

 
1. Pokroić drobno cebulę i czosnek. Rozgrzać olej na dużej patelni z grubym dnem i rzucić na nią cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Przyprawy korzenne mają to do siebie, że smakują znacznie lepiej uprażone. 
 
2. Po kilku minutach dodać całe mielone mięso i poczekać aż się delikatnie zarumieni.
 
3. Zetrzeć na tarce 2 marchewki.
 
4. Kiedy mięso będzie lekko zarumienione dodać marchew, rodzynki, całą kaszę, sól i kilka ziaren cukru. Następnie zalać wodą, tak aby wszysko było przykryte. Można jeszcze dodać 2 listki laurowe i malutki kawałek kory cynamonu.
 

5. Gotować na wolnym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta i dopóki kasza będzie miękka.

Przygotowane danie rozłożyć na talerzu, obok zrobić spory klesks z jogurtu i położyć przekrojone kawałki limonki.
  

 

 
Przyznam szczerze, że zdarza mi się tego zrobić więcej, bo można później jeszcze gorące włożyć do słoików i trzymać w lodówce do tygodnia. O ile wcześniej domownicy się do tego nie dobiorą.
 
Wyśmienicie smakuje z gęstym jogurtem, albo sałatką indyjską, na którą przepis podam innym razem.
 
Można też zabrać do pracy czy do szkoły, jako przekąskę na drugie śniadanie, bo na zimno też jest przepyszne.
do tego polecam:



2 thoughts on “przepis na bardzo szybki pilaw z kaszy jęczmiennej i szynki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *