kiedy nie ma nic w spiżarni...

przepis na bardzo szybkie kaszotto z pęczaku

przepis na bardzo szybkie kaszotto z pęczaku

Czas przygotowania: ok. 30 min
Stopień trudności: średnio trudne
Czas oczekiwania: ok. 30 min
Porcja dla: 4 osób
składniki:
300 gram kaszy pęczak

1 cebula czerwona
1 jajko

2 małe podgrzybki albo borowiki (mogą być suszone)

kilka gałązek rozmarynu lub rozmaryn suszony
kilka gałązek tymianku, lub suszony

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli do smaku
2 listki liścia laurowego
szczypta gałki muszkatałowej
świeża starta skórka cytrynowa do smaku
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

3 łyżki oleju, ew. tłuszczu gęsiego

2 łyżki masła

szklanka mleka

3 łyżki tartego sera mozarella
gorąca woda (ok. 1 litr)
kilka ziarenek cukru
Dzisiaj skupię się na bardzo prostym przepisie, który można traktować jako danie główne, dodatek do dania czy przekąskę. Inspirowane tradycyjnym risotto, z tym że jego podstawą, zamiast ryżu jest kasza pęczak.
 
Kasza pęczak, to nic innego, jak całe ziarno kaszy jęczmiennej pozbawione łuski.
Co do wartości odżywczych, to ma ich trochę mniej niż kasza gryczana, jednak i tak zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Warto ją jeść, bo wzmacnia odporność, dadatkowo na długo pozostawia uczucie sytości. Wiem, że kiedy mam ochotę na kaszę – jesień idzie. Taka słoneczna i kolorowa!

Będzie to kompozycja prosta, na jej bazie można robić wiele wariacji. Można zrobić wersję stricte wegańską bez dodatku jajka, sera i mleka – i też jest cudowne w smaku!
 
Start!
 
1. Pokroić  cebulę i czosnek dość drobno, rzucić na rozgrzaną patelnię, uprzednio polaną wybranym tłuszczem.
Dodać listki laurowe, gałkę muszkatałową, sól, kilka ziarenek cukru i pieprz, raz na jakiś czas mieszać.
 
2. Kiedy cebula delikatnie się zeszkli dodać całą kaszę i pół łyżki masła. Teraz trzeba będzie mieszać częściej.
3. Lubię, kiedy kasza jest odrobinę uprażona, wtedy dodaję gorącej wody, tak aby przykryć kaszę i jeszcze pół łyżki masła i drobno pokrojone lub posiekane grzyby.
Główne zadanie w tej fazie to mieszanie. Chociaż nie ukrywam, że czasami po prostu przykrywam kaszę, zostawiam na małym ogniu i robię coś innego w kuchni. Na przykład sałatkę do kaszy, albo gotuję fasolkę szparagową, która kompomonuje się wspaniale z kaszotto.
4.Zetrzeć skórkę cytrynową, z uprzednio porządnie wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny.
 
5. Po jakiś 10 minutch, woda powinna odparować, wtedy dodać pół szkalnki mleka.
 
6. Kiedy woda będzie odparowywała, dodawać odrobinę mleka lub wody, ciągle mieszając, dopóki kasza nie będzie odpowiednio miękka. Powinno do zająć do 30 min.
 
7. Pod koniec gotowania dodać skórkę cytryny następnie ser tarty, posiekany rozmaryn i tymianek, a pod koniec całe jajko. 
8. Zdjąć z palnika i jeszcze raz dokładnie wymieszać. W tej fazie dodaję czasami pół ząbku bardzo bardzo drobno pokrojonego czosnku dla podkręcenia smaku.
I gotowe!
Smacznego. 

P.S. Na zdjęciu kaszotto posypane tofu wędzonym marynowanym w occie i przyprawach.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *