kiedy nie ma nic w spiżarni...

przepis na kapustę modrą na wszystko dobrą

przepis na kapustę modrą na wszystko dobrą

Czas przygotowania: ok. 10 min
Stopień trudności: bardzo łatwe
Czas oczekiwania: 0 min
Porcja dla: 8 osób

 

składniki:
* główka kapusty czerwonej
* sok z cytryny lub ocet jabłkowy 

 

Ooo ! Kapusto modra!
Ooo!  Na wszystko dobra! 
zwłaszcza na  niedzielny obiad!

(np. z roladą i kluskami śląskimi lub kaszą z sosem grzybowym )

Wstyd przyznać, ale do tej pory absolutnie nie doceniałam wartości kapusty czerwonej. A ona nie dość, że zdrowa, smaczna, to jeszcze piękna! No i się rymuje!

Czegóż ona w sobie nie ma? Kolor fioletowy – czyli antyoksydanty, jak dla mnie to tyle co eliksir młodości. W sumie, jakby ją popijać regularnie czerwonym winem, które również zawiera antyoksydanty to młodość wieczna gwarantowana.
Siarka – m.in. dla piękna naszych włosów.
Poza tym sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź,cynk, fosfor, fluor i wiele więcej, witaminy C, E, B6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reasumując – obok piękna jest i odporność. Co raczej idzie w parze.

Przepis jest banalny! Kapusta modra:

1. pokroić,
2. zalać gorącą wodą,
3. gotować 15 min,
4. po zagotowaniu dodać 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego.
5. schować do szczelnego słoika i zawekować!

 Jeśli nie zawekujemy, do kapusty zetrzeć jabłko, dodać odrobinę oleju, soli, pieprzu i cukru, można też pół małej cebuli drobno posiekanej.

O kapusto modra!
Jakaś Ty łagodna!
Smaczna jesteś i wspaniała!
cała, cała, cała
 

smacznego! 
zapraszam do własnych wariacji kuchennych i poetyckich

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂

Nasze babcie używały świeżych kapust oraz przetworów z nich przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego i ogólnym osłabieniu. Kapusta czerwona – zwana też modrą, jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów, paznokci. W połączeniu z dużą ilością żelaza, magnezu i miedzi skutecznie wspiera leczenie anemii.

http://bonavita.pl/kapusta-czerwona-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie

 

Nasze babcie używały świeżych kapust oraz przetworów z nich przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu oddechowego i ogólnym osłabieniu. Kapusta czerwona – zwana też modrą, jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenów oraz witamin E, K, B1, B2, B6, C. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów, paznokci. W połączeniu z dużą ilością żelaza, magnezu i miedzi skutecznie wspiera leczenie anemii.

http://bonavita.pl/kapusta-czerwona-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie



1 thought on “przepis na kapustę modrą na wszystko dobrą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *