kiedy nie ma nic w spiżarni...

owocowo maślankowy placek Pani Jadzi

owocowo maślankowy placek Pani Jadzi
 
 
 
 
Czas przygotowania: ok.20 min
Stopień trudności: średnio trudne
Czas oczekiwania: ok. 50 min
Porcja dla: 8 osób

 

 

składniki:
* 2,5 szklanki mąki
* 3 jajka
*1 szklanka maślanki
*1/2 szklanki oleju
*3/4 szklanki cukru
*3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
*1 łyżka wina białego
* sporo owoców do przykrycia ciasta

 do kruszonki:
1/5 paczki masła
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru

 
 

 

Sposób wykonania, OWOCOWO MAŚLANKOWY PLACEK PANI JADZI:

1. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Najlepiej, gdyby piekarnik miał termoobieg.
2. Połącz w misce wszystkie suche składniki: cukier, mąkę, sodę.
3. Następnie dodaj jajka, maślankę, olej wino i cierpliwie wymieszaj. Ciasto powinno był gładkie bez grudek.

 

4. Przygotuj kruszonkę. Pokrój szybko nożem masło w mące z cukrem i wstaw do lodówki.
5. Umyj dokładnie owoce. Usuń pestki ze śliwek. 
6. Wylej całą masę z ciasta na formę do pieczenia. Moja forma ma wymiary 22×27 cm. Ale może być każda inna.
7. Na tak przygotowaną masę należy poukładać owoce. Skórkami do dołu, żeby w trakcie pieczenia cały sok z owoców nie dostał się do ciasta. Pani Jadzia radzi, żeby owoce obtoczyć przed ułożeniem w kaszy mannie. Mnie się udało bez, ale może warto poeksperymentować.
8. Posypać całość uprzednio przygotowaną kruszonką.
9. Piec około 50 minut.

 

 

 

Odczekać ok. 30 minut przed pokrojeniem, o ile się da poczekać, bo jak widać moja córeczka nie mogła się oprzeć:)

smacznego!

Jeśli macie jakieś lepsze przepisy na kruszonkę, podzielcie się nimi ze mną!

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂



7 thoughts on “owocowo maślankowy placek Pani Jadzi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *