kiedy nie ma nic w spiżarni...

przepis na kaszę bulgur z sosem grzybowo – śliwkowym jesień idzie!

przepis na kaszę bulgur z sosem grzybowo – śliwkowym  jesień idzie!


Czas przygotowania: ok. 30 min
Stopień trudności: średnio trudne
Czas oczekiwania:ok. 30 min
Porcja dla: 4 osób

 
 składniki:
* 5 plastrów sznycla z indyka (można pominąć ten składnik i zastąpić go suszonymi wędzonymi śliwkami)
* 1 szklanka kaszy bulgur
* garść suszonych grzybów
*4 śliwki suszone
*ok. pół szklanki soczewicy czerwonej
*1 cebula
* 2 ząbki czosnku
*2 łyżki miodu
* cała cytryna  

*2 łyżki gałki muszkatołowej 
* sól
* pieprz
* 2 łyżki wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
* tłuszcz do pieczenia i smażenia (tutaj robiłam wszystko na oleju słonecznikowym)

 



Zimno, zimno bardzo zimno!

Czas się wzmacniać, uodparniać. Czas na bulgur! Kaszę bulgur. Jadłam ją świadomie po raz pierwszy w 2007 roku, na plantacji orzeszków ziemnych w południowych Indiach. Było ze 40 stopni w cieniu. Dostawaliśmy jakąś strawę, której w ogóle wtedy nie doceniałam. Pamiętam pomyślałam wtedy –  “ale mają tu niedobry ryż”. Po kilku latach ten smak do mnie wrócił wraz z miłymi wspomnieniami. Dlatego dziś w ten chłodniejszy dzień postanowiłam odkryć na nowo kaszę bulgur. Tym bardziej, że staje się coraz bardziej powszechna i można ją nabyć niemal w każdym markecie w dziale z kaszami bądź ze zdrową żywnością. Zawiera w sobie  błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały. 

Kaszę proponuję podać z kawałkami grillowanego sznycla z indyka, ewentualnie bez mięsa, ale z dodatkową porcją suszonych wędzonych śliwek oraz sosem grzybowo – śliwkowym zagęszczonym soczewicą czerwoną oraz kapustą modrą, na którą przepis znajdziecie tutaj.  

Przepis jeszcze bardziej banalny niż zwykle. Kasza bulgur z sosem śliwkowo – grzybowym:

1. Namocz grzyby w wodzie (wystarczy godzinę przed).
2. Rozgrzej piec do 200 st. 
3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i delikatnie posmaruj olejem słonecznikowym.
4. Posyp sznycle z indyka solą, pieprzem można odrobiną mąki pełnoziarnistej.
5.Kiedy piekarnik się rozgrzeje włóż do pieca na 10 minut, jeśli chcesz, żeby sznycle były delikatne. Ja wolę trochę przypalone, więc czekam, aż się zarumienią. Jednak wtedy są dużo bardziej twarde, co akurat mojej Rodzinie odpowiada 😉.
 
6. Posiekaj cebulę i czosnek.
7. Rozgrzej sporej wielkości rondel z grubym dnem z odrobiną oleju.
8. Wrzuć 3/4 cebuli (reszta będzie do kapusty czerwonej), czosnek, sól, pieprz i gałkę na rozgrzany rondel, tak żeby cebula i czosnek lekko się zarumieniły.
9. Posiekaj grzyby i wrzuć do rondla z cebulą i czosnkiem.
10. Pomieszaj, po czym dodaj wino, posiekane suszone śliwki i mieszaj dalej.
11. Wyjmij mięso z pieca, odczekaj 2 minuty, aby nie straciło soku, po czym poszarp na mniejsze kawałki (lub pokrój) i wrzuć do rondla, w którym są grzyby z cebulą. Pomieszaj.
12. Dodaj 3/4 płynu z grzybów (reszta zostanie do gotowania kaszy bulgur). Jeśli sosu jest za mało możesz dodać trochę przegotowanej wody.
13. Do gotującego się sosu dodaj soczewicę czerwoną, która po 5 minutach od gotowania jest miękka. Spowoduje ona, że sosu nie trzeba będzie dodatkowo zagęszczać oraz, co ważne, zwiększy zawartość drogocennego potasu i kwasu foliowego w potrawie. Zmniejsz palnik do minimum i przykryj. Kiedy soczewica będzie miękka, wyłącz palnik i uchyl przykrywkę.
14. Kaszę bulgur ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, do wody dodając pozostały z namaczania suszonych grzybów płyn.
15. Kiedy kasza się zagotuje (jakiej 15 minut), dodaj do sosu grzybowego 1 dużą łyżkę miodu oraz 1/2 soku z cytryny, dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku. 
Miód i sok z cytryny dodaję specjalnie trochę później, kiedy sos nie jest już gorący,  żeby pod wpływem ciepła  nie traciły swoich drogocennych właściwości leczniczych.
16. Przygotuj kapustę wg przepisu dostępnego tutaj > klik

Dodaj do niej pozostałą cebulę, sok z 1/2 cytryny, całe starte jabłko, łyżkę miodu i odrobinę oleju słonecznikowego.

 

Aby było jeszcze smaczniej i zdrowiej proponuję ayran. Wschodni napój mleczny na bazie jogurtu, wody, soli i ewentualnie świeżych ziół. Przepis zamieszczę przy kolejnej okazji.
I dodatkowo placki z cukinii!

 

 

Po takiej uczcie pełnej probiotyków, witamin i mikroelementów żadne przeziębienia jesienne nie będą straszne! Serio!

 

Czas na spacer 😉 ! Albo jak kto woli na ciasto Pani Jadzi !
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂
 
  

 



1 thought on “przepis na kaszę bulgur z sosem grzybowo – śliwkowym jesień idzie!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *