kiedy nie ma nic w spiżarni...

przepis na soliankę light z kaszą pęczak

przepis na soliankę light z kaszą pęczak

 

 

Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: średnio trudne
Czas oczekiwania: 3 godziny
Porcja dla 5 osób

 

składniki:
porcja włoszczyzny
ulubione kawałki mięsa do rosołu (ja wybrałam szponder i gicz cielęcą)
3 suszone podgrzybki
100 gr kaszy pęczak
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
3 ziarna jałowca
suszony kwiat gałki muszkatołowej 
sól, pieprz
pęczek pietruszki i koperku
czosnek
czarne oliwki
cytryna
jędrne ogórki kiszone

 


Na temat solianki pisano w ostatnich czasach bardzo dużo i staje się ona coraz bardziej popularna. 

Jej podstawą jest dobry wywar.

 

Sposób przyrządzenia:   

1. 

 “Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć funt (ok 0,5 kg- przypis autorki) mięsa na osobę; na lżejszy, czyli zwyczajny, dość jest pół funta. Mięso zupełnie bez płukania (jednak ja płuczę i to bardzo dokładnie – przyp.autorki) zalać świeżą wodą, w każdym razie lepiej miękką niż twardą i gotować na bardzo wolnym ogniu bez szumowania (gotowania – p.a.), które dziś chemia odrzuciła jako odbierające smak rosołowi. Gdy po godzinie blisko takiego gotowania, przestaną się pokazywać szumowiny, odstawić rosół od ognia, zalać łyżką zimnej wody, a tłustość zwana pozłotą, oddzieli się natychmiast i pokaże na wierzchu, fusy zaś opadną na spód. Wtedy trzeba ową tłustość starannie zebrać, gdyż jest niestrawną, rosół posolić, włożyć włoszczyzny rozmaitej, jak to: pietruszki w korzonkach, selerów pokrajanych w ćwiartki, porów, marchwi, bulwy, a nawet jedną cebulę w całości, z łupiną pierwej na blasze lub po blachą upieczoną, jeden lub dwa suszone grzybki i nieco kwiatu muszkatołowego. (…)”

Lucyna Ćwierczakiewiczowa: “365 obiadów”
Krajowa Agencja Wydawnicza, Kraków 1988 
 
 Właściwie po ok 3 – 3,5 godz. gotowa jest wyśmienita baza do zupy.
 
2. Odcedź zupę dodaj kaszę pęczak i gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok 20 minut, tak aby kasza zmiękła. Postaraj się nie dopuszczać do wrzenia, kasza i tak się ugotuje w niskiej temperaturze.
3. Mięso obierz, pokrój drobno. Pokrój też warzywa z rosołu w drobną kostkę.
4. Kiedy kasza się ugotuje dodaj do zupy pokrojone warzywa i mięso. Do całości dodaj jeden – dwa zmiażdżone ząbki czosnku.
5. Teraz wystarczy pokroić w pół – talarki  ogórek kiszony, w plasterki czarne oliwki, posiekać pietruszkę i koper wedle uznania.
6. Wlać na talerz wywar, po czym dodać wszystkie pokrojone składniki.
7. Na koniec ukroić plasterek cytryny, przekroić na pół i włożyć do zupy. Ta cytryna jest przysłowiową wisienką na torcie!
Smacznego!
 
P.S. Moim zdaniem im bardziej pikantna ta zupa tym lepsza. Nie żałuj zatem pieprzu. Niech będzie pieprznie. Wszakże pieprz ma silnie właściwości antybakteryjne, jakże teraz jesienią pożądane 🙂
 
 
 
 



Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz lub podzielisz się tym przepisem z innymi 🙂

 



2 thoughts on “przepis na soliankę light z kaszą pęczak”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *