przepis na aromatyczny chai/czai

W te pochmurne dni proponuję coś na rozgrzanie. Pachnące, słodkie, rozgrzewające i stawiające na nogi. Prosto z Indii. Tradycyjny indyjski napój – chai.
Składniki:
3 czubate łyżeczki dobrej jakości czarnej herbaty (np. assam)
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 Kilka ziaren kardamonu
5 łyżeczek cukru
Potrzebne będą: rondelek do gotowania, sitko do odcedzenia herbaty.
Sposób wykonania:
- Do rondelka wsyp całą herbatę, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
- Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszaj nie dopuść do wykipienia.
- Po dodaniu mleka dodaj cały cukier i ziarna kardamonu (nie muszą być roztarte)
- Po kilku minutach, zdejmij z ognia i przelej przez sitko do ulubionej filiżanki!
Teraz powyłączaj telefony, weź ulubioną książkę, koc i rozkoszuj się smakiem i chwilą dla siebie! Miłego popołudnia!
Do tego proponuję
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub podzielisz się tym przepisem z innymi 🙂
No i to jest własnie doskonały pomysł na męki oczekiwania na spóźnialskiego dzieciora 🙂 dzięki
Hehe nasz na myśli picie czaju czy wypad w Himalaje? ? trzymam kciuki za dzidziola!