kiedy nie ma nic w spiżarni...

przepis na aromatyczny chai/czai

czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: bardzo łatwe
czas oczekiwania: 0 min
Porcja dla: 2 osób

 

W te jesienne dni proponuję coś na rozgrzanie. Pachnące, słodkie, rozgrzewające i stawiające na nogi. Prosto z Indii. Tradycyjny indyjski napój – chai.

 

 Składniki:

3 czubate łyżeczki dobrej jakości czarnej herbaty (np. assam)
1,5 szklanki mleka
1     szklanka wody
2     Kilka ziaren kardamonu
5 łyżeczek cukru
Potrzebne będą: rondelek do gotowania, sitko do odcedzenia herbaty.
 
Sposób wykonania:
  1. Do rondelka wsyp całą herbatę, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszaj nie dopuść do wykipienia.
  3. Po dodaniu mleka dodaj cały cukier i ziarna kardamonu (nie muszą być roztarte)
  4. Po kilku minutach, zdejmij z ognia i przelej przez sitko do ulubionej filiżanki! 
 
 
 
Teraz powyłączaj telefony, weź ulubioną książkę, koc i rozkoszuj się smakiem i chwilą dla siebie! Miłego popołudnia!

 

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub podzielisz się tym przepisem z innymi 🙂



2 thoughts on “przepis na aromatyczny chai/czai”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *