przepis na batoniki owsiane
czas przygotowania: 10 min
|
Stopień trudności: bardzo łatwe
|
czas oczekiwania: ok 10 min
|
Porcja dla: 4 osób
|
Składniki:
szklanka dowolnych płatków (ja wzięłam owsiane pełnoziarniste)
2 banany
(orzechy opcjonalnie, można dobrać do smaku)
łyżka orzechów laskowych
łyżka orzechów nerkowca
łyżka orzechów włoskich
łyżka rodzynek sułtańskich
łyżka oliwy
2 łyżki miodu (jeśli jest taka potrzeba, w wersji fit można bez miodu)
potrzebny będzie papier pergaminowy, blacha do pieczenia, torebka foliowa, szmatka, młotek drewniany do rozbijania
Sposób wykonania:
- Płatki rozgnieść z 1 ½ banana (i ewentualnie z miodem) i odczekać ok 10 min. Pozostałe pół banana potrzebne będzie do orzechów;
- Nastawić piekarnik na 180 st.
- Orzechy umieścić w czystej torebce foliowej, owinąć i rozbić młotkiem drewnianym;
- Masę z płatków ułożyć na papierze na blasze;
- Do orzechów dodać pół banana i wymieszać.
- Masę z orzechów ułożyć na płatkach.
- Piec, aż się całość lekko zarumieni (ok. 10 – 15 min)
- Wyjąć z pieca, poczekać aż ostygnie!
- Po ostygnięciu pokroić w prostokąty.
Do tego wyśmienicie pasuje chai, na który przepis tutaj
Smacznego!