kiedy nie ma nic w spiżarni...

przepis na batoniki owsiane

czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: bardzo łatwe
czas oczekiwania: ok  10 min
Porcja dla: 4 osób

 

Składniki:

szklanka dowolnych płatków (ja wzięłam owsiane pełnoziarniste)
2 banany
(orzechy opcjonalnie, można dobrać do smaku)
łyżka orzechów laskowych
łyżka orzechów nerkowca
łyżka orzechów włoskich
łyżka rodzynek sułtańskich
łyżka oliwy
2 łyżki miodu (jeśli jest taka potrzeba, w wersji fit można bez miodu)
potrzebny będzie papier pergaminowy, blacha do pieczenia, torebka foliowa, szmatka, młotek drewniany do rozbijania

Sposób wykonania:

  1. Płatki rozgnieść z 1  ½ banana (i ewentualnie z miodem) i odczekać ok 10 min. Pozostałe pół banana potrzebne będzie do orzechów;
  2. Nastawić piekarnik na 180 st.
  3. Orzechy umieścić w czystej torebce foliowej, owinąć i rozbić młotkiem drewnianym;
  4. Masę z płatków ułożyć na papierze na blasze;
  5. Do orzechów dodać pół banana i wymieszać.
  6. Masę z orzechów ułożyć na płatkach.
  7. Piec, aż się całość lekko zarumieni (ok. 10 – 15 min)
  8. Wyjąć z pieca, poczekać aż ostygnie!
  9. Po ostygnięciu pokroić w prostokąty.

Do tego wyśmienicie pasuje chai, na który przepis tutaj

Smacznego!
 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *