kiedy nie ma nic w spiżarni

barszcz ukraiński i barszcz ukraiński wege


czas przygotowania: długo 🙂
Stopień trudności: łatwa
czas oczekiwania: długo 🙂
Porcja dla: 8 osób

Na przełomie jesieni i zimy, coraz bardziej lubię gotować powoli, ciepło. Popularne ostatnio „slow food” bardzo do mnie przemawia. Lubię, kiedy w domu unosi się zapach gotowanych warzyw i prażonych przypraw. Tym razem proponuję długo przyrządzany barszcz ukraiński. Zainspirowała mnie wersja znajomej Ukrainki, która do zupy dodawała również pomidory.
Zupa ta może być również przygotowana w wersji wegańskiej i jest równie pyszna


Składniki:
– wywar wolno gotowany (mięsny, bądź warzywny)
– 1 kg buraków
– 0,5 kg ziemniaków
– pasta pomidorowa (najlepiej własnej produkcji, ale sklepowa też dobra)
– 0,2 kg suchej  fasoli białej (dla szybszych może być ewentualnie fasola z puszki)
– kwas buraczany, bądź wyciśnięty sok z cytryny

Sposób przyrządzenia
1.    Przygotuj wywar, na który przepis znajdziesztutaj;
Bądź w wersji wegańskiej, na który przepis poniżej.

BULION WEGAŃSKI
·         5 marchwi
·         2 pietruszki
·         1 duży por
·         1 seler (najlepiej z liśćmi)
·         ½ małej kapusty włoskiej, bądź jakiejkolwiek innej kapusty
·         ok. 2 cm korzenia imbiru
·         2 suszone podgrzybki
·         garść nasion goi
·         papryczka chili (wg uznania)
·         koper i pietruszka zielone (o ile o tej porze roku dostaniecie)
·         5 ziaren ziela angielskiego
·         3 liście laurowe
·         pieprz, sól wg uznania
·         3 łyżki sosu sojowego
·         upieczona uprzednio cebula 
·        suszony kwiat gałki muszkatołowej

 

 
Składniki można wymieniać, zamieniać, dodawać odejmować dowolnie, jednym słowem eksperymentować! Jeśli macie warzywa z pewnego źródła wystarczy je jedynie porządnie wyszorować. Jeśli źródło nie jest pewne, należy warzywa obrać.
Warzywa z przyprawami i ze wszystkimi składnikami zalać wodą, tak aby były dokładnie przykryte. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Odcedzić, wybrać warzywa, a wszystkie wygotowane przyprawy odrzucić.
Lubię przygotować więcej wywaru, aby część można było zawekować ewentualnie zamrozić, bo dobrze mieć w domu wywar, tak samo jak dobrze mieć ogórki i kapustę kiszoną, szczególnie w nadchodzące dni🙂
2.    Namocz fasolę przez minimum 12 godzin w wodzie (ja staram się moczyć przez 24h). Do wody dobrze dodać odrobinę soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej, ewentualnie zakwasu. Powoduje to lepsze trawienie fasoli.
3.    Po wskazanym czasie, odcedź i opłucz  fasolę; gotuj bez soli!!!  aż zupełnie zmięknie.
4.    Obierz buraki pokrój w drobną kostkę i gotuj w wybranym przez siebie wywarze.
5.    Obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę. Dodaj do wywaru z burakami, kiedy buraki będą już prawie ugotowane.
6.    Odsącz miękką fasolę, dodaj do buraków.
7.    Pokrój w kostkę wszystkie warzywa, za wyjątkiem pora i kapusty. Osobiście nie dodaję również selera, ale co kto lubi. Dodaj do buraków. Jeśli masz wywar mięsny, dodaj też mięso.
8.    Dodaj pastę pomidorową i jeszcze powoli zagotuj.
9.    Pod koniec dodaj kwasu buraczanego, bądź sok z cytryny do smaku.
10.  Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.
I gotowe! Smacznego!

Podobał Ci się ten wpis? Może masz własny przepis na barszcz ukraiński? Zapraszam do komentowania i udostępniania!


2 thoughts on “barszcz ukraiński i barszcz ukraiński wege”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *