kiedy nie ma nic w spiżarni...

ciasto baaardzo szybkie, baaaardzo czekoladowe i bardzo wilgotne

Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: łatwe
Czas oczekiwania: ok. 45 min
Porcja dla  : hmmm to zależy 😉

Spadł kolejny śnieg. Jeszcze taki całkiem biały. Dlatego dla kontrastu ciasto niemal czarne.

Potrzebne będą:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki cukru  (można mniej, ale raczej nie warto)
3/4 szklanki kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1/3 szklanki maślanki
4 jajka
pergamin / papier do pieczenia

Wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż formę pergaminem i przelej masę.
Piecz w temperaturze 180 stopni ok 30 min. 
Ciasto jest upieczone, kiedy po wbiciu drewnianego patyczka nie zostanie na nim ciasto. 

Po wyjęciu z pieca odczekaj aż zupełnie wystygnie.

Można podać z ulubioną konfiturą. Na zdjęciu śliwkowo pigwowa z estragonem 🙂

Czy spodobał Ci się ten przepis? U mnie ciasto zniknęło w jednej chwili!

Polecam:

  1. aksamitny deser czekoladowy z kaszy;
  2. kremowy deser z białej czekolady z konfiturą;
  3. zupę z pieczonych ziemniaków.



5 thoughts on “ciasto baaardzo szybkie, baaaardzo czekoladowe i bardzo wilgotne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *