kiedy nie ma nic w spiżarni...

kopytka z pieca

kopytka z pieca

 

 

Czas przygotowania: ok. 45 min
Stopień trudności: mało skomplikowane
Czas oczekiwania: ok. 30 min
Porcja dla 4 osób

Uważam, że ziemniaki z pieca są po prostu świetne! Proste i jednocześnie mają w sobie coś wykwintnego.
Poza tym, kiedy nie ma nic w spiżarni, świetnie się sprawdzają.

Niedawno pisałam jak zrobić ziemniaki w mundurkach.

Tym razem zapraszam na szybkie kopytka z pieca. Robią piorunujące wrażenie i jednocześnie nie wymagają dużo zaangażowania.

Składniki:
1 kg ziemniaków
ok pół szklanki maślanki
2 łyżki masła
3 jajka
mąka ok 4-5 łyżek, chyba że masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej
sól
pieprz

opcjonalnie:
zielona pietruszka
czosnek
szczypta curry
gałka muszkatołowa
majeranek

blacha do pieczenie
papier do pieczenia/pergamin

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości. Odlej wodę, dodaj maślankę i masło oraz ulubione przyprawy. Zrób gładkie puree. Im dłużej gniecione tym lepiej. Masa ma być zupełnie gładka i bez grudek. Ja często używam do tego blendera, albo silnej męskiej ręki.
  2. Do masy dodaj jajka i mąkę.
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj cienko olejem.
  4. Uformuj kopytka. U mnie wersja okrągła, ale można zrobić również tradycyjnie.
  5. Piecz, aż się zarumienią i przełóż na druga stronę.




Smacznego!

Zapraszam do komentowania i podzielenia się swoimi spostrzeżeniami bądź uwagami!



2 thoughts on “kopytka z pieca”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *