kopytka z pieca

Czas przygotowania: ok. 45 min
|
Stopień trudności: mało skomplikowane
|
Czas oczekiwania: ok. 30 min
|
Porcja dla 4 osób
|
Uważam, że ziemniaki z pieca są po prostu świetne! Proste i jednocześnie mają w sobie coś wykwintnego.
Poza tym, kiedy nie ma nic w spiżarni, świetnie się sprawdzają.
Niedawno pisałam jak zrobić ziemniaki w mundurkach.
Tym razem zapraszam na szybkie kopytka z pieca. Robią piorunujące wrażenie i jednocześnie nie wymagają dużo zaangażowania.
Składniki:
1 kg ziemniaków
ok pół szklanki maślanki
2 łyżki masła
3 jajka
mąka ok 4-5 łyżek, chyba że masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej
sól
pieprz
opcjonalnie:
zielona pietruszka
czosnek
szczypta curry
gałka muszkatołowa
majeranek
blacha do pieczenie
papier do pieczenia/pergamin
- Ugotuj ziemniaki do miękkości. Odlej wodę, dodaj maślankę i masło oraz ulubione przyprawy. Zrób gładkie puree. Im dłużej gniecione tym lepiej. Masa ma być zupełnie gładka i bez grudek. Ja często używam do tego blendera, albo silnej męskiej ręki.
- Do masy dodaj jajka i mąkę.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj cienko olejem.
- Uformuj kopytka. U mnie wersja okrągła, ale można zrobić również tradycyjnie.
- Piecz, aż się zarumienią i przełóż na druga stronę.
Smacznego!
Zapraszam do komentowania i podzielenia się swoimi spostrzeżeniami bądź uwagami!
Cudowny pomysł! Super przepis, wypróbuję
Dzięki! będzie mi bardzo miło, jeśli wypróbujesz i Ci się spodoba! Smacznego!