kiedy nie ma nic w spiżarni...

naleśniki wytrawne z soczewicą

naleśniki wytrawne z soczewicą

      Dziś kolejny z przepisów o powolnym gotowaniu. Przepis będzie rozgrzewał imbirem, chili, kardamonem. Jak zwykle przyprawy można stosować według własnych upodobań. 
      W Indiach Południowych w stanie Tamil Nadu jest takie śniadanie masala dosa. Pikantne do łez, bardzo aromatyczne. To rodzaj naleśnika ryżowego z nadzieniem warzywnym, podawany z chutney o różnych smakach.
 
     Naleśniki, które tutaj proponuję są zainspirowane dosą. Można podawać na śniadanie lub na lunch.
Potrzebne :
– do ciasta naleśnikowego
1 jajko
1 szklanka wody
ok 1 szklanka mąki
szczypta soli i pieprzu
szczypta mieszanki curry
szczypta imbiru w proszku
szczypta kardamonu w proszku
czosnek
chili dowolnie 😉
 
– do nadzienia
2 ziemniaki
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1/3 szklanki pasty pomidorowej
3 łyżki kefiru lub śmietany
sól, pieprz
 
1. Przygotuj ciasto naleśnikowe, wymieszaj wszystko i odstaw.
2. Obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaki. Zalej gorącą wodą posól i ugotuj.
3. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodaj soczewicę. Gotuje się ją około 5 minut.
 4. Gdy ziemniaki i soczewica zmiękną, odlej wodę dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze kilka minut. Odstaw z ognia i kiedy trochę ostygnie dodaj kefir lub śmietanę.
5. Teraz możesz zacząć smażyć naleśniki.
jak smażyć naleśniki kilknij >> tutaj.
 
 
 
Następnie wystarczy dodać na wierzch naleśnika odrobinę wcześniej sosu.
 
i gotowe! smacznego!
 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *