kiedy nie ma nic w spiżarni

Marja Disslowa „Jak gotować” 1930r., „Zapasy spiżarne, które powinny być zawsze pod ręką”

Marja Disslowa „Jak gotować” 1930r., „Zapasy spiżarne, które powinny być zawsze pod ręką”
Cisza, spokój nic się nie dzieje. Towarzystwo śpi. Dla mnie książka i coś na rozgrzewkę.
Mam trochę czasu, więc opiszę o co chodzi z tą spiżarnią. W moim rodzinnym domu krążyła anegdota, o starej książce kucharskiej (podejrzewam, że mogło chodzić o Ćwierczakiewiczową, ale głowy nie dam), w której na wstępie pisano, że kiedy nie ma nic w spiżarni, wyjmij sporą gicz cielęcą, słój miodu, garść szafranu, placek drożdżowy, słoik najlepszych śliwek w occie, wino czerwone wytrawne i improwizuj.  Czy jakoś tak. Sens był taki, że książka opisywała rzeczy obecnie rzadko spotykane, np. jak szkolić służbę, jak uczyć ją oszczędności, jak wystawić skromne śniadanie na 20 osób itp.
Co zatem należy mieć w spiżarni… Z przymrużeniem oka, pamiętajmy że to rok 1930 🙂
„ZAPASY SPIŻARNIANE, KTÓRE POWINNY BYĆ ZAWSZE POD RĘKĄ”
  „Zapobiegliwa gospodyni dba bardzo o zapasy domowe, oddają one w krytycznych chwilach  wielkie usługi, gdy np. większe zajęcie jest w domu, opóźni się obiad, zdarzy się gość, a nawet w codziennym zajęciu ułatwią zapasy robotę. Powinny być nagromadzone następujące materiały:
łazanki, makaron, ciasto strudlowe, zatarte krupki, suszone jarzyny, suszone listki pietruszki, selerów, kopru i majeranku, tarta bułka, tarty chleb, miałki cukier, suszone grzyby, korzenie, jaja, mąka, kasze. Tłuszcze: masło, smalec, oliwa, słonina. Suszone owoce, powidła i marmolada, konfitury i soki, kawa, herbata i czekolada, cukier, soda chemicznie oczyszczona, proszek drożdżowy, karmel, sól, cebula, czosnek.
  Wszystkie zapasy powinny mieć odpowiednie schowki, jak: pudła, słoje, woreczki, puszki i leżeć powinny zawsze w jednym miejscu, aby bez szukania miało się je pod ręką. Pożądana jest przy kuchni mała spiżarka, w braku tejże musi się znaleźć miejsce na spiżarnię szafę, albo skrzynię, w której przechowywać należy materjały.”
 I jeszcze!
„Wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego są dla każdej kobiety koniecznym uzupełnieniem jej wychowania i wykształcenia. Brak tych wiadomości staje się niejednokrotnie ruiną zdrowia i mienia całej rodziny.

Rządy gospodarstwa domowego sprawuje niepodzielnie kobieta.”

No dobra,  nie dam rady dalej … 🙂
Niemniej lektura fascynująca i planuję zrobić kącik związany z tym spiżarnianym minimalizmem ;).

 

 

 



3 thoughts on “Marja Disslowa „Jak gotować” 1930r., „Zapasy spiżarne, które powinny być zawsze pod ręką””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *