kiedy nie ma nic w spiżarni...

chleb naan z czosnkiem i czarnuszką

chleb naan z czosnkiem i czarnuszką
Czas przygotowania: ok 20 min
Stopień trudności: łatwe
Czas oczekiwania: ok 10 min
Porcja dla 4 osób                  

 

Naan – pieczywo przygotowywane głównie w Azji. Składa się z mąki pszennej, drożdży, jogurtu. Przygotowywane w tradycyjnym piecu tandoori. Spróbowałam przygotować je w zwykłej kuchence elektrycznej i oto efekt!

 
 
składniki:
  0,5 kg mąki (ok. 2 szklanek), może być pełnoziarnista
  0,5 szklanki gorącej wody
  0,5 szklanki maślanki bądź jogurtu
  2 łyżeczki cukru
  2 łyżeczki soli
  7 gr suchych drożdży (opakowanie)
  czosnek
  czarnuszka 
  masło
  olej
  papier do pieczenia  

 

metoda:

1. przesyp mąkę do miski, zrób dołek wsyp drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę i wymieszaj; wyrabiaj aż ciasto będzie miało gładką konsystencję podobną do bardzo gęstego budyniu;
2. odstaw na15 min, przykryj ściereczką; 
3. rozgrzej piec do 250 st.   
4. blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem;
5. wyłóż ciasto łopatką formując małe placki, można pomóc sobie ręką 😉

 

 

6. pokrój czosnek w drobne paseczki lub piórka poukładaj na plackach;

 


oto ziarna czarnuszki !!!

O jej właściwościach leczniczych pisano już wiele razy. Ma silne działanie antywirusowe i antybakteryjne. I  do tego wyśmienity smak! Podczas pieczenia unosi się fantastyczny poprawiający nastrój aromat!

7. wstaw do rozgrzanego pieca, wyjmij kiedy placki lekko się zarumienią.

Po wyjęciu można na nie rozkruszyć płatki masła.

Chleb ten świetnie nadaje się do różnego rodzaju sosów lub jako przekąska.

 

 

 

Smacznego!
Może masz przepis na jakieś inne placki?

 

Do tego polecam:

1. pikantny sos mango,

2. kaszotto z grzybami,

3. aromatyczny pilaw z kaszą



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *