chleb naan z czosnkiem i czarnuszką

Czas przygotowania: ok 20 min
|
Stopień trudności: łatwe
|
Czas oczekiwania: ok 10 min
|
Porcja dla 4 osób
|
Naan – pieczywo przygotowywane głównie w Azji. Składa się z mąki pszennej, drożdży, jogurtu. Przygotowywane w tradycyjnym piecu tandoori. Spróbowałam przygotować je w zwykłej kuchence elektrycznej i oto efekt!
składniki: 0,5 kg mąki (ok. 2 szklanek), może być pełnoziarnista 0,5 szklanki gorącej wody 0,5 szklanki maślanki bądź jogurtu 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 7 gr suchych drożdży (opakowanie) czosnek czarnuszka masło olej papier do pieczenia
metoda:
1. przesyp mąkę do miski, zrób dołek wsyp drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę i wymieszaj; wyrabiaj aż ciasto będzie miało gładką konsystencję podobną do bardzo gęstego budyniu;
2. odstaw na15 min, przykryj ściereczką;
3. rozgrzej piec do 250 st.
4. blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem;
5. wyłóż ciasto łopatką formując małe placki, można pomóc sobie ręką 😉
6. pokrój czosnek w drobne paseczki lub piórka poukładaj na plackach;
oto ziarna czarnuszki !!!
7. wstaw do rozgrzanego pieca, wyjmij kiedy placki lekko się zarumienią.
Po wyjęciu można na nie rozkruszyć płatki masła.
Chleb ten świetnie nadaje się do różnego rodzaju sosów lub jako przekąska.
Smacznego!
Może masz przepis na jakieś inne placki?
Do tego polecam: