kiedy nie ma nic w spiżarni...

Przepis na placki cukiniowe z pieca

Przepis na placki cukiniowe z pieca

 

Czas przygotowania: ok 20 min
Stopień trudności: łatwe
Czas oczekiwania: ok 20 min
Porcja dla 4 osób

 

składniki:
2 cukinie
2 jajka
szklanka mąki
cebula
2 ząbki czosnku
mieszanka curry
kilka gałązek pietruszki, koperku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
olej do posmarowania papieru do pieczenia
papier do pieczenia
tarka

Metoda, placki cukiniowe z pieca:

1. Umyj cukinię, nie obieraj. Zetrzyj na grubych oczkach, posól i odstaw na ok 20 min.

2. Dwie blachy wyłóż papierem pergaminowym, posmaruj olejem.
3. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.
4. Po 20 minutach odlej cały sok, który pozostał z cukinii, dokładnie wyciśnij.
5. Dodaj jajka, mąkę, wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek.
6. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 st.
7. Ponakładaj łyżką  na blachę wyłożoną papierem placki.

8. Piecz, aż się zarumienią, a następnie przełóż cierpliwie na drugą stronę.
9. Piecz, jeszcze ok 10 min.

I gotowe! Smacznego! można jeść, jako samodzielne danie, lub z ulubionym sosem, np. sosem śliwkowym i kapustą modrą.

A może masz jakieś ciekawe propozycje?

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂



4 thoughts on “Przepis na placki cukiniowe z pieca”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *