Bułki na niedzielę albo każdy inny dzień, żeby pachniało i było lekko

Chcesz 12 małych bułek? Ale takich i przepysznych i nie koniecznie kalorycznych? W każdym razie z błonnikiem!
1,5 szkl. mąki pszennej białej, 0,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (lub jakiejkolwiek innej, tym razem dodałam mąkę z ciecierzycy i też wyszły)
0,5 szkl. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru, 0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
opakowanie drożdży suszonych
opcjonalnie – dodać przyprawy do smaku: oregano, suszony czosnek itp.
1. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby masa była plastyczna i lekko odchodziła od ręki. Przykryć czystą ściereczką bawełnianą i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.
2. Uformować wałek, który pokroić na 12 części.
3. Każdą część uformować w kulkę i położyć na blasze uprzednio przykrytej papierem do pieczenia, posypanym lekko mąką. Przykryć ściereczką zostawić w ciepłym miejscu.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
4. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, można ponacinać delikatnie gwiazdki na czubku kulki.
5.Żeby były jeszcze piękniejsze można posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
Wstawić do piekarnika na ok 20 minut.
Smacznego!
Pyszne te byłeczki wczoraj sobie przygotowałam na wizytę teścia i jego małżonki byli zachwyceni, bardzo łatwe w przygotowaniu,
🙂 cieszę się!