kiedy nie ma nic w spiżarni...

Bułki na niedzielę albo każdy inny dzień, żeby pachniało i było lekko

Bułki na niedzielę albo każdy inny dzień, żeby pachniało i było lekko

 

 

Chcesz 12 małych bułek? Ale takich i przepysznych i nie koniecznie kalorycznych? W każdym razie z błonnikiem!

 

    
1,5 szkl. mąki pszennej białej,  0,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (lub jakiejkolwiek innej, tym razem dodałam mąkę z ciecierzycy i też wyszły)

 

0,5 szkl. ciepłego mleka

 

1 łyżeczka cukru, 0,5 łyżeczki soli

 

2 łyżki oliwy

 

opakowanie drożdży suszonych

opcjonalnie –  dodać przyprawy do smaku: oregano, suszony czosnek itp.

 

1. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby masa była plastyczna i lekko odchodziła od ręki. Przykryć czystą ściereczką bawełnianą i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. 

2. Uformować wałek, który pokroić na 12 części.
3. Każdą część uformować w kulkę i położyć na blasze uprzednio przykrytej papierem do pieczenia, posypanym lekko mąką. Przykryć ściereczką zostawić w ciepłym miejscu.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.

4. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, można ponacinać delikatnie  gwiazdki na czubku kulki.
5.Żeby były jeszcze piękniejsze można posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.

Wstawić do piekarnika na ok 20 minut.

 

Smacznego!

 


2 thoughts on “Bułki na niedzielę albo każdy inny dzień, żeby pachniało i było lekko”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *