kiedy nie ma nic w spiżarni

ryż curry z jajkiem / dakshini poha / egg fried rice

ryż curry z jajkiem / dakshini poha / egg fried rice

 

 
czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwa
czas oczekiwania: 15 minut
Porcja dla: 2 osób
DAKSHIHI POHA, rodzaj smażonego ryżu, popularny w Indiach również, jako śniadanie.
Tajemnica jego niezwykłego aromatu tkwi w prażonych na patelni przyprawach i ryżu.
Więc, kiedy naprawdę nie mam nic w spiżarni 😉 a mam ochotę na coś dobrego wyjmuję:
1 szklankę ryżu
1 cebulę
3  ząbki czosnku
paczkę warzyw mrożonych* mieszanki chińskiej
1/4 paczki groszku zielonego mrożonego
3 jajka
sól, pieprz do smaku
świeże chili(1 papryczka)
świeży imbir(ok 2 cm)
2 łyżeczki zmiażdżonych orzechów nerkowca
po pół łyżeczki: mielonej gałki muszkatołowej, kurkumy, mielonego suszonego imbiru,  mielonego kminu rzymskiego
3 łyżki oleju do smażenia (może być kokosowy)
2 łyżki miodu
2 patelnie (jedna większa z grubym dnem)
sposób przygotowania:
1. pokrój cebulę i czosnek, imbir i chili ; rzuć na rozgrzaną patelnię z grubym dnem;
2. dodaj wszystkie przyprawy i orzechy nerkowca.
3. praż, aż wszystko delikatnie się zeszkli.
4. dodaj surowy ryż i mieszaj, dopóki wszystko delikatnie się upraży;
5. zagotuj wodę i zalej ryżem z przyprawami, tak aby woda przykrywała ok 1 cm cały ryż.
6. posól do smaku;
7. po ok 8 minutach dodaj wszystkie mrożone warzywa z zielonym groszkiem;
8. na oddzielnej patelni wbij jajka, tak jak jajka sadzone; kiedy białko lekko się zetnie, należy dotknąć żółtka, tak aby się rozlały, poczekać aż się zupełnie zetnie; zdejmij z patelni i pokrój w paski.
9. poczekaj  aż wszystko będzie miękkie, zdejmij z ognia, dodaj łyżeczkę miody, wymieszaj, dodaj pokrojone jajka, wymieszaj.
gotowe! smacznego!

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *