kiedy nie ma nic w spiżarni...

krewetki z makaronem i jajkiem

krewetki z makaronem i jajkiem

 

 

Pod koniec stycznia,  proponuję coś wyśmienitego i niezwykle prostego, co może naładować słońcem!

Potrzebne:
1. makaron
2.małe, obrane  krewetki (mogą być mrożone)
3. trzy jajka
4. czosnek
5. pomidory (zimą obowiązkowe małe, cherry, żeby miały jakikolwiek smak), oliwki
6. wino
7.oliwa do smażenia
8. mieszanka curry, czosnek, chili suszone lub świeże, imbir
9.zielona pietruszka do posypania
10. patelnia, garnek do gotowania
METODA:
1. rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, jeśli masz pod ręką chili, mieszankę curry, imbir;
2. wrzuć krewetki na przyprawy (nie muszą być rozmrożone) , niech się smażą ok 10 min;
3. w tym czasie ugotuj makaron;
4. rozbij jajka, ubij je delikatnie;
5.  kiedy krewetki będą gotowe, zalej je masą jajeczną, zmniejsz ogień, przykryj;
6. po odcedzeniu makaronu dodaj odrobinę oliwy z oliwek, pół rozgniecionego ząbku czosnku i posiekaną pietruszkę, rozmieszaj
7. zdejmij omlet z krewetkami z patelni, pokrój na 4 częścina małe talerzyki połóż oliwki i pomidorywystarczy wszystko ładnie podać i rozkoszować się smakiem!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *