kiedy nie ma nic w spiżarni

jarmuż curry z kaszą gryczaną

jarmuż curry z kaszą gryczaną
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: łatwe
Czas oczekiwania: 0 min
Porcja dla 2 osób
 
Dzień dobry! Z tego co widzę nie tylko ja już tęsknię za wiosną i nowalijkami. W takich momentach staram się uprzyjemnić sobie jakoś to oczekiwanie, czymś smacznym i jednocześnie pełnowartościowym!
 
Przygotowując to danie, naprawdę nie miałam prawie nic w lodówce. Była niedziela wieczór, wróciliśmy po urlopie, w domu pusto. Sklepy już raczej pozamykane, a nawet jeśli nie, to nikomu nie chciało się wychodzić. Wyjęłam kaszę gryczaną, przyprawy, czosnek, cebulę, zamrożony jarmuż i zaczęłam się zastanawiać. Co tu zrobić, żeby wzmocnić się przed wiosną?
 
 
potrzebne są:
* szklanka kaszy gryczanej (ewentualnie 2 torebki kaszy do ugotowania)
*1 cebula
*4 ząbki czosnku
*po pół łyżeczki suszonych przypraw:
imbir
chili
kurkuma
kolendra
gałka muszkatołowa
kozieradka
kmin rzymski
mieszanka curry
 
* jeśli masz bardziej zasobne zapasy: świeża papryczka chili, 2 cm świeżego imbiru, kilka gałązek pietruszki
* sól, pieprz, miód, olej do smażenie
 
 No i oczywiście jarmuż. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, na początek dodaj odrobinę, dla spróbowania. Ja  tutaj użyłam około 300 gram.
 
Sposób przygotowania:
1. Pokrój drobno cebulę, czosnek, a jeśli masz świeże chili i imbir, również pokrój ;).
2. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojone warzywa (tzn. cebulę, czosnek, ew. imbir i świeże chili) i poczekaj 2 minuty, aż się delikatnie zeszkli.
3. Po tym czasie wrzuć na patelnię z warzywami wszystkie suche przyprawy i chwilę podsmaż, tak aby przyprawy wydobyły z siebie dodatkowy aromat.
4. Teraz wystarczy wrzucić na patelnię z warzywami i przyprawami mrożony (nie trzeba rozmrażać) bądź świeży jarmuż i przykryć przykrywką.
5. Zagotuj kaszę gryczaną wg przepisu na opakowaniu.
6. Od czasu do czasu podnieś pokrywkę i pomieszaj jarmuż. Powinien się on dusić z przyprawami i warzywami około 20 minut. Można dolać odrobinę wody, jeśli zacznie się przypalać.
7. Kiedy kasza gryczana się zagotuje, dodaj ją na patelni do jarmużu i dokładnie wymieszaj.
8. Po kilku minutach, kiedy wszystko ostygnie dodaj 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj. Miód dodaj, kiedy potrawa przestygnie, dlatego, aby nie stracił swoich drogocennych właściwości.
 
I gotowe!
Szczerze powiedziawszy więcej czasu zajęło mi zrobienie zdjęć do tej potrawy, niż samo jej przygotowanie. Jarmuż z kaszą gryczaną jest wyjątkowo niefotogeniczny:)
Ale naprawdę przepyszny, zdrowy i sycący na długo!
Można go potraktować, jako kolację, przekąskę czy drugie śniadanie do pracy!
Dla równowagi smaku, dodałam do pojemnika z drugim śniadaniem odrobinę kapusty kiszonej! Żadna grypa mi teraz nie straszna (a przynajmniej w teorii 😉 )
Smacznego!

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *