kiedy nie ma nic w spiżarni...

Życiany, czyli odkrycie XX wieku

Życiany, czyli odkrycie XX wieku

Wg Gisslowej należy znać (konkretnie “każda gospodyni powinna znać”)
 
a)skład wszystkich artykułów spożywczych, aby móc łączyć racjonalnie łączyć pokarmy z poszczególnych grup;
b)umieć odpowiednio przyrządzić te produkty i zastosować je do wieku, stanu zdrowia, rodzaju zajęć domowników;
c)znać stopień strawności poszczególnych artykułów spożywczych;
d)znać metody utrzymania lub zwiększania własności odżywczych potraw przez umiejętne ich przyprawienie;
e)posiąść sztukę stosowania przypraw podtrzymujących smak potraw, bez szkodliwego dla zdrowia ich nadużycia;
f)znać główne potrawy dietetyczne, stosowane przy różnych (szczególnie chronicznych) cierpieniach;
g)starać się możliwie urozmaicić przez wprowadzenie surówek: sałat, owoców, jarzyn surowych, orzechów; dieta surówkowa jest najlepszym środkiem utrzymania zdrowia;
h)potrawy powinny być nie tylko smacznie przyrządzone lecz i estetycznie podane (…)

Maria Gisllowa w swojej książce z 1930 roku tak pisze o Życianach:

Do niedawna uczono nas, że pokarmy składają się białka węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych i wody i na tej podstawie obliczano ilość kaloryj czyli jednostek cieplikowych, potrzebnych do normalnego odżywiania człowieka.

W końcu studja uczonych doprowadziły do okrycia tych dotąd nieznanych składników pokarmowych, którym nadano nazwę witamin – w polskim przekładzie ŻYCIANÓW.

Gisslowa pisze również, jak dokonano pierwszych badań, które wykazały wpływ witamin na zdrowie człowieka.

(…) Strata ich wywołuje ciężkie cierpienie u dorosłych, wstrzymuje rozwój dzieci.

Zaczęto robić próby na zwierzętach. Myszy, szczury, świnki morskie, karmione wygotowanemi, wyjałowionemi ziarnami marniały, a w końcu zdychały. Gdy zaczęto do karmy dodawać surowizny świeżych liści roślin, przychodziły szybko do zdrowia.

Na początku XX wieku Gisslowa podaje, że poznano witaminy do grupy D. Niebywałe jest dla mnie, jak od tamtego czasu wiele się zmieniło. Niegdyś gotowano czysto intuicyjnie, podczas gdy teraz, przy wykorzystaniu wiedzy, którą dysponujemy możemy dokonywać cudów! Nie tylko odżywiać się, ale również leczyć. Wiemy, jak łączyć potrawy z przyprawami, aby były lepiej trawione i przyswajane przez organizm. Wiemy, jak łączyć poszczególne składniki, aby potrawy były bardziej wartościowe.

Korzystajmy z dobrodziejstw nauki! Czarujmy 🙂 !



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *