kiedy nie ma nic w spiżarni...

pasta z kaszy i pieczonych buraków

pasta z kaszy i pieczonych buraków

 

 

Czas oczekiwania: 1,5  godziny                      Porcja dla 3 osób

Czas przygotowania: 5 min Stopień trudności: łatwe

 

Dziś zapraszam na pyszną i pełną składników odżywczych pastę do kanapek.

Potrzebne:

  • 2 małe pieczone buraki
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • płaska łyżeczka prażonego kminu rzymskiego
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • wyciśnięty sok z całej cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • opcjonalnie ząbek czosnku

Wszystkie składniki dokładnie zblendować i rozkoszować się pastą!

Smacznego!

 

WSKAZÓWKI

  • buraki:
    • piekę zawsze więcej, żeby nie marnować energii z pieca, później można z nich zrobić wyśmienitą zupę , bądź sałatkę;
    • piekę pokrojone w mniejsze kostki, posmarowane oliwą, zapakowane w folię aluminiową z odrobiną wody i bez przypraw; pieczenie trwa około 60 minut, w zależności od wielkości buraków;
  • kmin prażę na suchej patelni, dosłownie chwilę, żeby się nie przypalił; dobrze jest go zetrzeć później w moździerzu;
  • śmiało możesz użyć kaszy gotowanej w torebce:)

 

 

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂

 

do tego polecam:

1. falafle z białej fasoli,

2. naany,

3. herbatę indyjską

 



2 thoughts on “pasta z kaszy i pieczonych buraków”

    • Polecam z całego serca 🙂 Dodatkowo można eksperymentować do woli z przyprawami. Teraz, ponieważ jestem szczęśliwą mamą Trzylatki trochę ograniczam chili, ale wydaje mi się że wersja ostra może być interesująca 😉 pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *