pasta z kaszy i pieczonych buraków

Czas oczekiwania: 1,5 godziny Porcja dla 3 osób
Czas przygotowania: 5 min | Stopień trudności: łatwe |
Dziś zapraszam na pyszną i pełną składników odżywczych pastę do kanapek.
Potrzebne:
- 2 małe pieczone buraki
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- płaska łyżeczka prażonego kminu rzymskiego
- pół szklanki oliwy z oliwek
- wyciśnięty sok z całej cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
- opcjonalnie ząbek czosnku
Wszystkie składniki dokładnie zblendować i rozkoszować się pastą!
Smacznego!
WSKAZÓWKI
- buraki:
- piekę zawsze więcej, żeby nie marnować energii z pieca, później można z nich zrobić wyśmienitą zupę , bądź sałatkę;
- piekę pokrojone w mniejsze kostki, posmarowane oliwą, zapakowane w folię aluminiową z odrobiną wody i bez przypraw; pieczenie trwa około 60 minut, w zależności od wielkości buraków;
- kmin prażę na suchej patelni, dosłownie chwilę, żeby się nie przypalił; dobrze jest go zetrzeć później w moździerzu;
- śmiało możesz użyć kaszy gotowanej w torebce:)
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂
do tego polecam:
Uwielbiam buraki, muszę wypróbować ten przepis.
Polecam z całego serca 🙂 Dodatkowo można eksperymentować do woli z przyprawami. Teraz, ponieważ jestem szczęśliwą mamą Trzylatki trochę ograniczam chili, ale wydaje mi się że wersja ostra może być interesująca 😉 pozdrawiam i dziękuję za komentarz!