risotto z bobem

Czas przygotowania: ok.40 min | Stopień trudności: średnio trudne |
Czas oczekiwania: ok. 50 min | Porcja dla: 3 osób |
Potrawa ta ma wyjątkowe właściwości nie tylko smakowe, ale i odżywcze zawarte w bobie. Dodatkowo przyprawy poprawiają przemianę materii!
składniki:
- 0,5 kg bobu (najlepiej świeży, ale może być mrożony)
- szklanka ryżu
- sól, pieprz do smaku
- dwa listki świeżego rozmarynu lub łyżeczka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół startej skórki z limonki lub 1/4 startej skórki z cytryny
- ok. pół litra wody lub wywaru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka masła
przygotowanie:
- zagotuj wodę i wrzuć bób, gotuj 4 minuty, odcedź i obierz; ważne, aby nie solić wody!
- ugotuj ryż na półtwardo, 5 minut krócej niż przewidywany czas gotowania (ok. 10 minut),
- na patelnię wylej 2 łyżki oleju; delikatnie usmaż 1 ząbek drobno posikanego czosnku, pieprz i gałkę muszkatołową, na wszystko wrzuć obrany bób i podpiecz kilka minut,
- dodaj ryż, wymieszaj i dodaj odrobinę wody, mieszaj ok. minutę, dodaj łyżkę masła i nadaj mieszaj, aż konsystencja będzie Ci odpowiadała, dodaj dwa zmiażdżone ząbki czosnku (ja lubię, kiedy ryż i bób nie są zupełnie rozgotowane)
- kiedy risotto będzie odpowiednio miękkie, zdejmij z ognia i do gorącego dodaj drobno posiekany świeży tymianek, ewentualnie odrobinę suszonego majeranku, oraz startą skórkę z cytrusa do smaku 🙂
I gotowe 😀 Smacznego!
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂
Mogą Ci się spodobać: