kiedy nie ma nic w spiżarni...

risotto z bobem

risotto z bobem

 

 

Czas przygotowania: ok.40 min Stopień trudności: średnio trudne
Czas oczekiwania: ok. 50 min Porcja dla: 3 osób

 

 

Potrawa ta ma wyjątkowe właściwości nie tylko smakowe, ale i odżywcze zawarte w bobie. Dodatkowo przyprawy poprawiają przemianę materii!

 

składniki:

  • 0,5 kg bobu (najlepiej świeży, ale może być mrożony)
  • szklanka ryżu
  • sól, pieprz do smaku
  • dwa listki świeżego rozmarynu lub łyżeczka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół startej skórki z limonki lub 1/4 startej skórki z cytryny
  • ok. pół litra wody lub wywaru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka masła

przygotowanie:

  1. zagotuj wodę i wrzuć bób, gotuj 4 minuty, odcedź i obierz; ważne, aby nie solić wody!
  2. ugotuj ryż na półtwardo, 5 minut krócej niż przewidywany czas gotowania (ok. 10 minut),
  3. na patelnię wylej 2 łyżki oleju; delikatnie usmaż 1 ząbek drobno posikanego czosnku, pieprz i gałkę muszkatołową, na wszystko wrzuć obrany bób i podpiecz kilka minut,
  4. dodaj ryż, wymieszaj i dodaj odrobinę wody, mieszaj ok. minutę, dodaj łyżkę masła i nadaj mieszaj, aż konsystencja będzie Ci odpowiadała, dodaj dwa zmiażdżone ząbki czosnku (ja lubię, kiedy ryż i bób nie są zupełnie rozgotowane)
  5. kiedy risotto będzie odpowiednio miękkie, zdejmij z ognia i do gorącego dodaj drobno posiekany świeży tymianek, ewentualnie odrobinę suszonego majeranku, oraz startą skórkę z cytrusa do smaku 🙂

I gotowe 😀 Smacznego!

 

 

 

 

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂

 

 

Mogą Ci się spodobać:

  1. biała czekolada z konfiturą;
  2. chai – herbata po indyjsku;
  3. whisky marokańskie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *