kiedy nie ma nic w spiżarni...

aksamitny czekoladowy budyń jaglany

aksamitny czekoladowy budyń jaglany
 

 
Czas przygotowania: 25 min Stopień trudności: łatwe
Czas oczekiwania: 20  minut Porcja dla 5 osób

 

Są takie dni, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, kremowego, aksamitnego i czekoladowego. A może spróbować zrobić czekoladowo waniliowy budyń jaglany?

Z zapasów spiżarnych, które zawsze powinny być pod ręką  nie zabraknie u mnie prawdziwego kakao w proszku. Samo zdrowie, jeśli się je odpowiedni potraktuje 🙂

Kakao samo w sobie nie jest słodkie, dlatego często dodaję je do dań pikantnych, solonych, ale o tym innym razem.

Jak potraktować kakao w tym przepisie? Z czułością. Jeśli chcesz aby było delikatne wystarczy dodać odrobinę wanilii, miodu, mleka.

Potrzebne:

  • 100 gr kaszy jaglanej
  • 100 gr serka mascarpone
  • szczypta ziarenek z laski wanilii
  • 2 łyżki kakao ( jeśli chcesz żeby budyń był bardziej czekoladowy, dodaj więcej)
  • miód dobrej jakości do smaku
  • mleko do zagotowania kaszy (może być zwykłe lub napój roślinny sojowy, ryżowy migdałowy, mleko kokosowe)

Aby uzyskać doskonały budyń aksamitny czekoladowy jaglany:

  1. Kaszę przelej wrzątkiem (dzięki temu straci specyficzny smak goryczki);
  2. Zalej kaszę w garnku z grubym dnem mlekiem, tak żeby przykryć kaszę mlekiem ok. 2 cm nad nią.
  3. Dodaj sporą ilość ziarenek wanilii, kakao i powoli gotuj, aż do uzyskania miękkości (ok 20 minut), w razie potrzeby możesz dodać w trakcie gotowania trochę mleka. Nie za dużo, tak aby kasza całkowicie wchłonęła mleko.
  4. Przestudź, dodaj mascarpone oraz miód dla uzyskania odpowiedniej dla Ciebie słodkości.
  5. Blenduj aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
  6. Przełóż do małych miseczek, udekoruj ulubionymi owocami (np. tryskawki, mus morelowy itp.)

 

Ten czekoladowy mus jest wyśmienitym pomysłem na śniadanie, podwieczorek czy deser. Ma wiele składników odżywczych, takich jak magnez czy witaminy z grupy B. Dodany w odpowiednio niskiej temperaturze miód oprócz walorów smakowych działa również na wzmocnienie odporności.

Do musu zalecam film “Czekolada” z Juliette Binoche i Johnny Depp. Działa wyjątkowo inspirująco i jest miłym oderwaniem.

smacznego !

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂

 

 

zobacz także:

  1. OWOCOWO MAŚLANKOWY PLACEK PANI JADZI
  2. ŻYCIANY
  3. ZAPIEKANKA Z BIAŁYM SEREM WĘDZONYM


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *