zupa z pieczonych ziemniaków

Czas przygotowania: ok.10 min | Stopień trudności: łatwe |
Czas oczekiwania: ok. 40 min | Porcja dla: 4 osób |
… kiedy naprawdę już nic nie masz w spiżarni 😉
Pieczone ziemniaki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Kiedyś pisałam o nim tutaj. Od jakiegoś czasu ziemniaki są zdecydowanie niedocenianym warzywem. Są źródłem, tak w obecnych czasach niezbędnego nam potasu, który ma znakomity wpływ na układ nerwowy, dodatkowo zawierają magnez i niemal wszystkie witaminy, głównie z grupy B. O dziwo zawierają również witaminę C, niestety podczas obróbki cieplnej ulega ona rozpadowi. Dodatkowo są lekkostrawne i niskokaloryczne (100 gr ziemniaka to zaledwie 77 kcal).
Zaczynamy – zupa z pieczonych ziemniaków !
składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (może być również suszony)
- główka czosnku
- 2 szklanki maślanki
- ok. pół litra wody lub wywaru, (przepis na wywar z XIX wieku wg. Ćwierczakiewiczowej znajdziesz tutaj)
- 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka masła
przygotowanie:
- cienko obierz ziemniaki i pokrój w kostkę ok. 2 cm2 umyj;
- nastaw piekarnik na 180 st.; przygotuj naczynie żaroodporne ;
- przełóż pokrojone ziemniaki do naczynia żaroodpornego, natrzyj je dokładnie oliwą z oliwek, rozmarynem, solą i pieprzem;
- na środku wstaw całą główkę czosnku (nie obieraj);
- w garnku z grubym dnem zagotuj wywar (najlepiej warzywny); jeśli nie masz wywaru może być woda z liśćmi laurowymi i zielem angielskim;
- ziemniaki należy piec do momentu, aż się pięknie zarumienią, a w środku będą miękkie; sekret tej zupy polega właśnie na chrupiącej, skórce upieczonego ziemniaka;
- kiedy ziemniaki już się upieką, wyjmij upieczoną główkę czosnku, a wszystkie ziemniaki przełóż do zagotowanego wywaru, nie musisz ponownie gotować;
- dodaj maślankę i wyciśnij wszystkie ząbki upieczonego czosnku do wywaru z ziemniakami
- wszystkie składniki zblenduj na gładką masę (im dłużej tym lepiej), jeśli będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
I gotowe 😀 Smacznego!
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂
zobacz także:
Z pieczonych ziemniaków zupy jeszcze nie robiłam, muszę spróbować 🙂
🙂 warto spróbować, bo efekt jest bardzo ciekawy! jestem ciekawa Twojej reakcji!
Mniam, wygląda pysznie 🙂
🙂 dzięki
Podkradamy przepis! 😉
świetnie! jestem ciekawa Twoich wrażeń!