kiedy nie ma nic w spiżarni...

zupa z pieczonych ziemniaków

zupa z pieczonych ziemniaków

 

Czas przygotowania: ok.10 min Stopień trudności: łatwe
Czas oczekiwania: ok. 40 min Porcja dla:  4 osób

 

… kiedy naprawdę już nic nie masz w spiżarni 😉

Pieczone ziemniaki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Kiedyś pisałam o nim tutaj. Od jakiegoś czasu ziemniaki są zdecydowanie niedocenianym warzywem. Są źródłem, tak w obecnych czasach niezbędnego nam potasu, który ma znakomity wpływ na układ nerwowy, dodatkowo zawierają magnez i niemal wszystkie witaminy, głównie z grupy B. O dziwo zawierają również witaminę C, niestety podczas obróbki cieplnej ulega ona rozpadowi. Dodatkowo są lekkostrawne i niskokaloryczne (100 gr ziemniaka to zaledwie 77 kcal).

 

Zaczynamy – zupa z pieczonych ziemniaków !

składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (może być również suszony)
  • główka czosnku
  • 2 szklanki maślanki
  • ok. pół litra wody lub wywaru, (przepis na wywar z XIX wieku wg. Ćwierczakiewiczowej znajdziesz tutaj)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka masła

przygotowanie:

  1. cienko obierz ziemniaki i pokrój w kostkę ok. 2 cm2 umyj;
  2. nastaw piekarnik na 180 st.; przygotuj naczynie żaroodporne ;
  3. przełóż pokrojone ziemniaki do naczynia żaroodpornego, natrzyj je dokładnie oliwą z oliwek, rozmarynem, solą i pieprzem;
  4. na środku wstaw całą główkę czosnku (nie obieraj);
  5. w garnku z grubym dnem zagotuj wywar (najlepiej warzywny); jeśli nie masz wywaru może być woda z liśćmi laurowymi i zielem angielskim;
  6. ziemniaki należy piec do momentu, aż się pięknie zarumienią, a w środku będą miękkie; sekret tej zupy polega właśnie na chrupiącej, skórce upieczonego ziemniaka;
  7. kiedy ziemniaki już się upieką, wyjmij upieczoną główkę czosnku, a wszystkie ziemniaki przełóż do zagotowanego wywaru, nie musisz ponownie gotować;
  8. dodaj maślankę i wyciśnij wszystkie ząbki upieczonego czosnku do wywaru z ziemniakami
  9. wszystkie składniki zblenduj na gładką masę (im dłużej tym lepiej), jeśli będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody.

I gotowe 😀 Smacznego!

 

 

 

 

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz lub udostępnisz post innym 🙂

 

zobacz także:

  1. PUREE Z PIECZONYCH BATATÓW
  2. PASTA Z KASZY GRYCZANEJ I BURAKÓW
  3. BARSZCZ UKRAIŃSKI

 



4 thoughts on “zupa z pieczonych ziemniaków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *