pasztet na kruchym cieście purpurowo – zielony

BURAK!
Jedni go uwielbiają, inni raczej nie pałają wielkim uczuciem. Warzywo, które ma piękny intensywny kolor. Bardzo lubię z nim eksperymentować. Tworzyć soki, koktajle, zupy, sałatki, pasty, pasztety. Obserwować, jak pięknie zmienia barwę w zależności od obróbki termicznej, dodania kwaśnych składników, białych jogurtów, sera… Dla mnie warzywo doskonałe! Można przyprawiać na ostro, słodko, słono, łagodnie! Można zrobić tradycyjną sałatkę z buraka, można dodać odrobinę egzotycznych przypraw.
Poniżej prezentuję pasztet w cieście. Moim zdaniem może on zagościć na stole wigilijnym, ale równie doskonale sprawdzi się w piknikowym koszyku.
Zaczynamy!

Purpurowy pasztet w cieście
składniki
- 4 małe buraki
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 suszone morele
- 3 suszone daktyle
- 3 ząbki czosnku
- ok. 100 gr białego sera półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 łyżeczki sody oczyszonej
- 2 łyżki kwasu buraczanego lub octu jabłkowego
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 garść mrożonego zielonego groszku
- woda
- blender
- 1 okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm
Sposób przygotowania:
1. umyj, obierz i pokrój w kostkę buraki;
2. włóż do garnka wraz z daktylami, morelami i zalej gorącą wodą, tak żeby odrobinę przykrywały buraki (dzięki temu podczas gotowania nie stracą swojego intensywnego koloru);
3. przygotuj miskę; wsyp do niej mąkę, sodę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj;
4. do miski z mąką dodaj oliwę, 3 łyżki wody, 1 łyżkę octu jabłkowego, dokładnie wymieszaj łyżką i włóż do lodówki;
5. kiedy buraki będą zupełnie miękkie, zestaw je z ognia;
6. nastaw piekarnik na 180 st.;
7. formę do pieczenia nasmaruj oliwą z oliwek;
8. wyjmij ciasto z lodówki i palcami rozgnieć do formy (nie przejmuj się, jeśli będzie Ci się kruszyło, tak ma być) nakłuj je widelcem w kilku miejscach i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 min;
9. w tym czasie przygotuj masę buraczaną – do buraków dodaj cały biały ser, kmin rzymski, sól do smaku (ok 1,5 łyżeczki), maślankę, 3 ząbki posiekanego czosnku, pieprz (ja dodaję sporo), jajko, odrobię kwasu buraczanego lub octu jabłkowego i dokładnie blenduj, aż do uzyskania aksamitnej masy (jeśli masa będzie zbyt sztywna możesz dodać maślankę, jeśli zbyt płynna – płatki owsiane);
10. wyjmij ciasto z pieca i wylej na nie całą masę buraczaną (piękny kolor, prawda?);
11. wstaw do pieca na ok. 20 – 25 minut;
12. mrożony groszek przesyp do miski z zalej wrzącą wodą, przykryj;
13. po wyjęciu pasztetu, udekoruj go zielonym groszkiem, delikatnie wbijając go w purpurową masę!
Smacznego!
Inne fantazje buraczane znajdziesz tu:
polecam również: ekspresową zapiekankę
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz i podzielisz się tym przepisem z innymi!
Wygląda fantastycznie, chyba się skuszę i spróbuję sama też zrobić.
a jeśli nawet nie zrobisz, to zapraszam do nas :D! dziś zrobiłam Twój szpinak! mniam!
Pyszne potwierdzam
<3
Bardzo fajny przepis. Kiedyś próbowałam zrobić pasztet z buraków, ale niestety nie wyszedł… spróbuję Twoją wersję,
daj znać, jak poszło 🙂