kiedy nie ma nic w spiżarni...

pasztet na kruchym cieście purpurowo – zielony

pasztet na kruchym cieście purpurowo – zielony

 

 

 

BURAK!

Jedni go uwielbiają, inni raczej nie pałają wielkim uczuciem. Warzywo, które ma piękny intensywny kolor. Bardzo lubię z nim eksperymentować. Tworzyć soki, koktajle, zupy, sałatki, pasty, pasztety. Obserwować, jak pięknie zmienia barwę w zależności od obróbki termicznej, dodania kwaśnych składników, białych jogurtów, sera… Dla mnie warzywo doskonałe! Można przyprawiać na ostro, słodko, słono, łagodnie! Można zrobić tradycyjną sałatkę z buraka, można dodać odrobinę egzotycznych przypraw.

Poniżej prezentuję pasztet w cieście. Moim zdaniem może on zagościć na stole wigilijnym, ale równie doskonale sprawdzi się w piknikowym koszyku.

Zaczynamy!

 

5 from 1 vote
Drukuj

Purpurowy pasztet w cieście


składniki

  • 4 małe buraki
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 suszone morele
  • 3 suszone daktyle
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 100 gr białego sera półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszonej
  • 2 łyżki kwasu buraczanego lub octu jabłkowego
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 garść mrożonego zielonego groszku
  • woda
  • blender
  • 1 okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Sposób przygotowania:

1. umyj, obierz i pokrój w kostkę buraki;

2. włóż do garnka  wraz z daktylami, morelami i zalej gorącą wodą, tak żeby odrobinę przykrywały buraki (dzięki temu podczas gotowania nie stracą swojego intensywnego koloru);

3. przygotuj miskę; wsyp  do niej mąkę, sodę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj;

4. do miski z mąką dodaj oliwę, 3 łyżki wody, 1 łyżkę octu jabłkowego, dokładnie wymieszaj łyżką i włóż do lodówki;

5. kiedy buraki będą zupełnie miękkie, zestaw je z ognia;

6. nastaw piekarnik na 180 st.;

7. formę do pieczenia nasmaruj oliwą z oliwek;

8. wyjmij ciasto z lodówki i palcami rozgnieć do formy (nie przejmuj się, jeśli będzie Ci się kruszyło, tak ma być) nakłuj je widelcem w kilku miejscach i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 min;

9. w tym czasie przygotuj masę buraczaną – do buraków dodaj cały biały ser, kmin rzymski, sól do smaku (ok 1,5 łyżeczki), maślankę, 3 ząbki posiekanego czosnku, pieprz (ja dodaję sporo), jajko, odrobię kwasu buraczanego lub octu jabłkowego i dokładnie blenduj, aż do uzyskania aksamitnej masy (jeśli masa będzie zbyt sztywna możesz dodać maślankę, jeśli zbyt płynna – płatki owsiane);

10. wyjmij ciasto z pieca i wylej na nie całą masę buraczaną (piękny kolor, prawda?);

11. wstaw do pieca na ok. 20 – 25 minut;

12. mrożony groszek przesyp do miski z zalej wrzącą wodą, przykryj;

13. po wyjęciu pasztetu, udekoruj go zielonym groszkiem, delikatnie wbijając go w purpurową masę!

 

Smacznego!

 

Inne fantazje buraczane znajdziesz tu:

* barszcz ukraiński

* pasta z buraków i kaszy   

polecam również: ekspresową zapiekankę 

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz i podzielisz się tym przepisem z innymi!

 

 

 



6 thoughts on “pasztet na kruchym cieście purpurowo – zielony”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *