ognisty czerwony jaś

Bardzo proste danie, kiedy już naprawdę nie ma nic w spiżarni 😉 Przypomina odrobinę fasolkę po bretońsku, jednak dzięki drobnym szczegółom, zgodnie z moim podejściem, ma w sobie nutkę orientu w postaci kminu rzymskiego, który idealnie wszystko zespala.
Suche nasiona fasoli białej “jaś”,jak większość nasion roślin strączkowych, mają wysoką wartość odżywczą: zawierają 20 – 40 % białka, 35 – 50 % węglowodanów, tłuszcz nienasycony, składniki mineralne i witaminy z grupy B.
Potrawy z warzyw strączkowych nabierają smaku dopiero po kilki godzinach. Nie są więc najlepszym surowcem na posiłek przygotowywany w ostatniej chwili.
Powszechnym zastrzeżeniem jest to, że warzywa strączkowe powodują powstawanie gazów w przewodzie pokarmowym. Najlepszym sposobem jest stopniowe przyzwyczajenie się do ich spożywania, pod warunkiem, że będą dobrze ugotowane.
JAK GOTOWAĆ ?
Należy je dokładnie wypłukać, a następnie moczyć przez całą noc w dużej ilości wody, z dodatkiem (ok 2 łyżki stołowe) wody z ogórków kiszonych lub wody z kapusty kiszonej, ewentualnie dobrej jakości octu jabłkowego. Powoduje to szybsze gotowanie i lepszą strawność fasoli. Po namaczaniu, przepłukać jeszcze raz, a następnie gotować w dużej ilości NIEPOSOLONEJ wody. Dodatek nasion anyżku, kopru lub kminku ( 1 łyżeczka na 250 gr ziarna) ułatwia trawienie. Dodanie niewielkiej ilości oleju zabezpieczy przed rozgotowaniem.

ognisty czerwony jaś kuk
składniki
- 1 szklanka fasoli jaś namoczonej przez 24 h
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- zielona pietruszka do smaku
1) na rozgrzaną patelnię z tłuszczem rzucić drobno posiekany czosnek oraz kmin rzymski i pieprz, a następnie ugotowaną, odsączoną fasolę;
2) kiedy przyprawy delikatnie się zarumienią, dodać przecier pomidorowy i spokojnie czekać aż odparuje!
i gotowe!
podawać z drobno posiekaną pietruszką!
Smacznego!
może zainteresuje Cię:
II. zupa z pieczonych ziemniaków
III. kapusta modra
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz i podzielisz się tym przepisem z innymi!
Uwielbiam strączkowce w towarzystwie kminu! Świetny przepis. Prostu i pyszny.
🙂 proste przepisy najlepsze! dziękuję za pozytywny komentarz !