kiedy nie ma nic w spiżarni...

ognisty czerwony jaś

ognisty czerwony jaś

         Bardzo proste danie, kiedy już naprawdę nie ma nic w spiżarni 😉  Przypomina odrobinę fasolkę po bretońsku, jednak dzięki drobnym szczegółom, zgodnie z moim podejściem, ma w sobie nutkę orientu w postaci kminu rzymskiego, który idealnie wszystko zespala.

         Suche nasiona fasoli białej “jaś”,jak większość nasion roślin strączkowych, mają wysoką wartość odżywczą: zawierają 20 – 40 % białka, 35 – 50 % węglowodanów, tłuszcz nienasycony, składniki mineralne i witaminy z grupy B.

          Potrawy z warzyw strączkowych nabierają smaku dopiero po kilki godzinach. Nie są więc najlepszym surowcem na posiłek przygotowywany w ostatniej chwili.

         Powszechnym zastrzeżeniem jest to, że warzywa strączkowe powodują powstawanie gazów  w przewodzie pokarmowym. Najlepszym sposobem jest stopniowe przyzwyczajenie się do ich spożywania, pod warunkiem, że będą dobrze ugotowane.

 

JAK GOTOWAĆ ?

Należy je dokładnie wypłukać, a następnie moczyć przez całą noc w dużej ilości wody, z dodatkiem  (ok 2 łyżki stołowe) wody z ogórków kiszonych lub wody z kapusty kiszonej, ewentualnie dobrej jakości octu jabłkowego. Powoduje to szybsze gotowanie i lepszą strawność fasoli. Po namaczaniu, przepłukać jeszcze raz, a następnie gotować w dużej ilości NIEPOSOLONEJ wody. Dodatek nasion anyżku, kopru lub kminku ( 1 łyżeczka na 250 gr ziarna) ułatwia trawienie. Dodanie niewielkiej ilości oleju zabezpieczy przed rozgotowaniem.

 

 

Drukuj

ognisty czerwony jaś kuk


Czas przygotowania 10 minutes
czas gotowania 1 hour
całkowity czas 1 hour 10 minutes

składniki

  • 1 szklanka fasoli jaś namoczonej przez 24 h
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • zielona pietruszka do smaku

 1) na rozgrzaną patelnię z tłuszczem rzucić drobno posiekany czosnek oraz kmin rzymski i pieprz, a następnie ugotowaną, odsączoną  fasolę;

 2) kiedy przyprawy delikatnie się zarumienią, dodać przecier pomidorowy i spokojnie czekać aż odparuje!

i gotowe!

podawać z drobno posiekaną pietruszką!

Smacznego!

 

może zainteresuje Cię:

I. risotto z bobem

II. zupa z pieczonych ziemniaków

III. kapusta modra

 

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz i podzielisz się tym przepisem z innymi!



2 thoughts on “ognisty czerwony jaś”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *