guacamole – pasta z awokado

Awokado to naprawdę zdrowy owoc! Tłusty bardzo, ale warto w ten tłuszcz zainwestować!
Wiem, wiem! Przepisów na guacamole, tyle ile gwiazd na niebie. Ale wiadomo, ten jest najlepszy!
Zapraszam!

guacamole kuk
składniki
- 1 dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- 1/4 fioletowej cebuli
- 2 suszone pomidory
- świeże chili do smaku (ja użwam ok połowy)
- pół ząbku czosnku
- kilka liści pietruszki
- sól, pieprz szczypta do smaku
Metoda:
- Przekrój awokado na pół, obróć, otwórz. W jednej połowie powinna zostać pestka. Gwałtownym ruchem wbij w pestkę nóż (nie czubkiem noża, tylko jego ostrą częścią), przekręć, tak żeby poluzować pestkę i ją wyjmij. Łyżeczką wyjmij cały miąższ z awokado i przełóż do miseczki. Rozgnieć dokładnie miąższ widelcem, od razu dodaj sok z cytryny. Po pierwsze pasta będzie bardziej wyrazista, a po wtóre nie straci swego pięknego koloru.
- Pokrój bardzo drobno: cebulę, czosnek, pomidory, chili i pietruszkę. Dodaj do pasty i wymieszaj!
Gotowe! Smacznego!
Pasta może być używana do wszelkiego rodzaju kanapek, sałatek, a nawet pizzy czy makaronu. Wedle uznania!
Próbujcie, komentujcie, dzielcie się z najbliższymi!
A jeśli macie ochotę na więcej, zapraszam do grupy o prawdziwym gotowaniu! Podzielcie się swoimi przepisami!
KLIKNIJ TU i dołącz do miłośników prawdziwego jedzenia!
zajrzyj również tu:
Kocham guacamole, mam przyjaciela, który przygotowuje je genialnie, ciekawe, jak smakuje twoje, bo wygląda bosko.
jest bardzo dobre! koniecznie spróbuj!
Muszę wypróbować! Wygląda imponująco 🙂
Uwielbiam guacamole! Musze spróbować z Twojego przepisu 🙂
🙂 podobno dobry!