kiedy nie ma nic w spiżarni...

guacamole – pasta z awokado

guacamole – pasta z awokado

 

 

Awokado to naprawdę zdrowy owoc! Tłusty bardzo, ale warto w ten tłuszcz zainwestować!  

Wiem, wiem! Przepisów na guacamole, tyle ile gwiazd na niebie. Ale wiadomo, ten jest najlepszy!

Zapraszam!

guacamole kuk

składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 fioletowej cebuli
  • 2 suszone pomidory
  • świeże chili do smaku (ja użwam ok połowy)
  • pół ząbku czosnku
  • kilka liści pietruszki
  • sól, pieprz szczypta do smaku

 Metoda:

  1. Przekrój awokado na pół, obróć, otwórz. W jednej połowie powinna zostać pestka. Gwałtownym ruchem wbij w pestkę nóż (nie czubkiem noża, tylko jego ostrą częścią), przekręć, tak żeby poluzować pestkę i ją wyjmij. Łyżeczką wyjmij cały miąższ z awokado i przełóż do miseczki. Rozgnieć dokładnie miąższ widelcem, od razu dodaj sok z cytryny. Po pierwsze pasta będzie bardziej wyrazista, a po wtóre nie straci swego pięknego koloru.
  2. Pokrój bardzo drobno: cebulę, czosnek, pomidory, chili i pietruszkę. Dodaj do pasty i wymieszaj!

Gotowe! Smacznego!

 

 

Pasta może być używana do wszelkiego rodzaju kanapek, sałatek, a nawet pizzy czy makaronu. Wedle uznania!

Próbujcie, komentujcie, dzielcie się z najbliższymi!

A jeśli macie ochotę na więcej, zapraszam do grupy o prawdziwym gotowaniu! Podzielcie się swoimi przepisami!

KLIKNIJ TU  i dołącz do miłośników prawdziwego jedzenia!

 

 

zajrzyj również tu:

  1. pasta z kaszy i buraków
  2. puree z batatów
  3. zupa z pieczonych ziemniaków

 



2 thoughts on “guacamole – pasta z awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *