kiedy nie ma nic w spiżarni...

jajecznica niedzielna z pomidorami i kminem

jajecznica niedzielna z pomidorami i kminem

Niedziela. Staram się, aby ten dzień był bez pośpiechu, bez zbędnego przymusu.

Czasem przygotowujemy: bułki, które zajmują chwilę  do tego lubię świeżą ciepłą marmoladę , omlety, twarogi, bób gotowany, pastę z buraków. 

Dziś proponuję jajecznicę. Pachnącą pomidorami i kminem rzymskim. Cały sekret tkwi w długim duszeniu pomidorów przed dodaniem jajek.

 

jajecznica z pomidorami i kminem

składniki

  • 6 jaj
  • 1 mała cebula
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
  • 1 puszka dobrej jakości pomidory mogą być z puszki, a w sezonie najlepiej polne , ok. 5 obranych ze skórki

1. Pokrój cebulę w drobną kostkę, kmin zetrzyj w moździerzu. Rozgrzej patelnię z tłuszczem, dodaj cebulę, kmin i powoli smaż.

2. Dodaj pomidory, przykryj i duś. Długo. Możesz zaparzyć sobie kawę i spokojnie wypić. Im dłużej będziesz dusić tym lepiej. Mnie zajmuje to około 30 minut. Jeśli zacznie się przypalać można dodać odrobinę wody.

Tak jak wcześniej pisałam, cały sekret tkwi w duszeniu. Im dłużej tym aromat jajecznicy będzie lepszy.

3. Teraz wbij jajka i powoli mieszaj. Trochę tak, jakbyś robił risotto. Doprowadź jajecznicę do takiej konsystencji, jaką najbardziej lubisz. Ja lubię lekko wilgotną.

I gotowe! Polecam to danie w towarzystwie twarożku grani oraz chleba z całymi ziarnami!

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się tym przepisem z bliskimi!

Koniecznie spróbuj:

  1. bułki na niedzielę
  2. marmolada na ciepło
  3. naleśniki z soczewicą



2 thoughts on “jajecznica niedzielna z pomidorami i kminem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *