jajecznica niedzielna z pomidorami i kminem

Niedziela. Staram się, aby ten dzień był bez pośpiechu, bez zbędnego przymusu.
Czasem przygotowujemy: bułki, które zajmują chwilę do tego lubię świeżą ciepłą marmoladę , omlety, twarogi, bób gotowany, pastę z buraków.
Dziś proponuję jajecznicę. Pachnącą pomidorami i kminem rzymskim. Cały sekret tkwi w długim duszeniu pomidorów przed dodaniem jajek.

jajecznica z pomidorami i kminem
składniki
- 6 jaj
- 1 mała cebula
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane)
- 1 puszka dobrej jakości pomidory mogą być z puszki, a w sezonie najlepiej polne , ok. 5 obranych ze skórki
1. Pokrój cebulę w drobną kostkę, kmin zetrzyj w moździerzu. Rozgrzej patelnię z tłuszczem, dodaj cebulę, kmin i powoli smaż.
2. Dodaj pomidory, przykryj i duś. Długo. Możesz zaparzyć sobie kawę i spokojnie wypić. Im dłużej będziesz dusić tym lepiej. Mnie zajmuje to około 30 minut. Jeśli zacznie się przypalać można dodać odrobinę wody.
Tak jak wcześniej pisałam, cały sekret tkwi w duszeniu. Im dłużej tym aromat jajecznicy będzie lepszy.
3. Teraz wbij jajka i powoli mieszaj. Trochę tak, jakbyś robił risotto. Doprowadź jajecznicę do takiej konsystencji, jaką najbardziej lubisz. Ja lubię lekko wilgotną.
I gotowe! Polecam to danie w towarzystwie twarożku grani oraz chleba z całymi ziarnami!
Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się tym przepisem z bliskimi!
Koniecznie spróbuj:
Nigdy nie próbowałam jajecznicy z kminem, chętnie wypróbuję 🙂
Wiem, brzmi dziwnie. Ale to jest raczej sos pomidorowy ? spróbuj!