kiedy nie ma nic w spiżarni...

kwas buraczany

kwas buraczany

Kwas buraczany to płyn z buraków fermentowanych w lekko osolonej wodzie. Dokładny czas fermentacji zależy od temperatury, składników i ich proporcji, drobnoustrojów i preferencji dotyczących smaku. Ważne, żeby codziennie próbować jak fermentuje. Gdy płyn zacznie nabierać głębokiej ciemnej barwy (zazwyczaj po kilku dniach), należy odcedzić buraki. Kwas można pić jako zwykły napój bądź stosować, jako bazę do barszczu. 

Podczas fermentowania warzyw w dużej ilości wody składniki odżywcze przenikają do płynu, dając im niepowtarzalny orzeźwiający smak z żywymi kulturami bakterii.

 

składniki

  • 5 buraków
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 2 lirtów miękkiej wody

W procesie fermentacji bardzo ważna jest woda. Największym problemem jest tu zawartość chloru w wodzie. W swojej “Sztuce fermentacji” Katz podaje, iż w takim przypadku można wodę zagotować, a następnie zostawić w odkrytym garnku na całą dobę.

Metoda Ćwierczakiewiczowej na kwas burakowy:

Bierze się pewną ilość ćwikłowych buraków, płucze, obiera najstaranniej, większe przekrawa na połowę, kładzie w garnek gliniany duży i nalewa przegotowaną, ostudzoną, miękką woda. Postawić w ciepłym miejscu, a za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia; wtedy należy go wynieść do piwnicy, żeby dalej nie fermentował i dłużej w zimnie zachował swoją świeżość. Doskonale jest zlać barszcz w butelki, gdy tylko skwaśnieje.

Do mojego kwasu dodałam odrobinę świeżego chrzanu, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Po jednym dniu zaczął pięknie pracować. Czekam na więcej. Będzie idealny do picia przed poranną kawą. Dodatkowo będę nim zakwaszała inne potrawy, o czym zamierzam tu pisać!

Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami buraczanymi.

 

 

 

Polecam również Waszej uwadze:

barszcz ukraiński,

whisky marokańskie,

kapustę modrą

 



2 thoughts on “kwas buraczany”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *