naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki. Dają wiele możliwości.
Nie umiałam piec naleśników. Podobno to jedno z prostszych dań, co wkurzało mnie okropnie, bo za każdym razem wychodziły mi jakieś gnioty niejadalne.
Przepis na naleśniki, które na pewno wyjdą jest tu <naleśniki klik >.
Tym razem postanowiłam użyć tylko mąki pełnoziarnistej.

naleśniki
składniki
- 2 jajka
- ok 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka wody najlepiej z bąbelkami
- szczypta soli, cukru, sody oczyszczonej, majeranku
- 1 łyżeczka oliwy
Metoda: połączyć, wymieszać, odczekać – minimum 30 minut:)
W tym czasie można przygotować nadzienie ze szpinaku.

nadzienie ze szpinaku
składniki
- 250 g świeżego szpinaku mrożony też może być
- 4 łyżki twarożku grani
- ok. 50 g sera grana padano lub innego, ulubionego pikantnego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Metoda:
1. Usmaż naleśniki, powoli bez pośpiechu. Włącz ulubioną muzykę i pokłady cierpliwości.
2. Następnie przygotuj nadzienie. Na gorącej patelni usmaż rozgnieciony czosnek, wrzuć umyty szpinak, wymieszaj wszystkie składniki na podgrzanej patelni. Kiedy szpinak zmięknie dodaj jajka, oba rodzaje sera i mieszaj powoli, tak żeby masa miała aksamitną konsystencję. I już.
Teraz wystarczy wypełnić naleśniki szpinakiem. Można jeszcze wrzucić na chwilę do pieca i gotowe :)!
Smacznego!
Warto spróbować:
1. Naleśniki wytrawne z soczewicą.
3. Pilaw.
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz i podzielisz się tym przepisem z innymi!
Uwielbiamy naleśniki, pyszności 🙂
🙂