kiedy nie ma nic w spiżarni...

naleśniki ze szpinakiem

naleśniki ze szpinakiem

 

Naleśniki. Dają wiele możliwości.

Nie umiałam piec naleśników. Podobno to jedno z prostszych dań, co wkurzało mnie okropnie, bo za każdym razem wychodziły mi jakieś gnioty niejadalne.

Przepis na naleśniki, które na pewno wyjdą jest tu <naleśniki klik >.

Tym razem postanowiłam użyć tylko mąki pełnoziarnistej. 

 

naleśniki

składniki

  • 2 jajka
  • ok 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka wody najlepiej z bąbelkami
  • szczypta soli, cukru, sody oczyszczonej, majeranku
  • 1 łyżeczka oliwy

Metoda: połączyć, wymieszać, odczekać – minimum 30 minut:)

 

W tym czasie można przygotować nadzienie ze szpinaku.

nadzienie ze szpinaku

składniki

  • 250 g świeżego szpinaku mrożony też może być
  • 4 łyżki twarożku grani
  • ok. 50 g sera grana padano lub innego, ulubionego pikantnego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Metoda:

1. Usmaż naleśniki, powoli bez pośpiechu. Włącz ulubioną muzykę i pokłady cierpliwości.

2. Następnie przygotuj nadzienie. Na gorącej patelni usmaż rozgnieciony czosnek, wrzuć umyty szpinak, wymieszaj wszystkie składniki na podgrzanej patelni. Kiedy szpinak zmięknie dodaj jajka, oba rodzaje sera i mieszaj powoli, tak żeby masa miała aksamitną konsystencję. I już.

Teraz wystarczy wypełnić naleśniki szpinakiem. Można jeszcze wrzucić na chwilę do pieca i gotowe :)!

Smacznego!

 

Warto spróbować:

1. Naleśniki wytrawne z soczewicą.

2. Zapiekanka z serem.

3. Pilaw.

 

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz i podzielisz się tym przepisem z innymi!



2 thoughts on “naleśniki ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *