kiedy nie ma nic w spiżarni

najnowsze

Marja Disslowa „Jak gotować” 1930r., „Zapasy spiżarne, które powinny być zawsze pod ręką”

Marja Disslowa „Jak gotować” 1930r., „Zapasy spiżarne, które powinny być zawsze pod ręką”

Cisza, spokój nic się nie dzieje. Towarzystwo śpi. Dla mnie książka i coś na rozgrzewkę. Mam trochę czasu, więc opiszę o co chodzi z tą spiżarnią. W moim rodzinnym domu krążyła anegdota, o starej książce kucharskiej (podejrzewam, że mogło chodzić o Ćwierczakiewiczową, ale głowy nie […]

biała czekolada z konfiturą

biała czekolada z konfiturą

Czas przygotowania: 20 min Stopień trudności: łatwe Czas oczekiwania: 49 min Porcja dla 4 osób Zapraszam na deser prosty, przyjemny i bardzo niedietetyczny. składniki: * 200 ml śmietany kremówki, słodkiej * tabliczka  białej czekolady * konfitura (ja miałam borówkową)   Sposób przygotowania:1. ubij na sztywno […]

time together

time together

Bo kiedy nie ma nic w spiżarni idziemy z Zozo do restauracji☺

naleśniki wytrawne z soczewicą

naleśniki wytrawne z soczewicą

Czas przygotowania: ok 45 min Stopień trudności: trochę skomplikowane Czas oczekiwania: ok.  15 min Porcja dla 2 osób       Dziś kolejny z przepisów o powolnym gotowaniu. Przepis będzie rozgrzewał imbirem, chili, kardamonem. Jak zwykle przyprawy można stosować według własnych upodobań.        W Indiach Południowych w […]

moroccan whiskey –  tradycyjny napój marokański

moroccan whiskey – tradycyjny napój marokański

Czas przygotowania: ok 3 min Stopień trudności: łatwe Czas oczekiwania: ok 3 min Porcja dla 2 osób składniki: 2 łyżeczki zielonej bądź czarnej herbaty kilka gałązek świeżej mięty (najlepiej marokańskiej, dostępnej już w Polsce; byle nie używać mięty z marketów, bo tylko popsuje herbatę; opcjonalnie […]

kopytka z pieca

kopytka z pieca

    Czas przygotowania: ok. 45 min Stopień trudności: mało skomplikowane Czas oczekiwania: ok. 30 min Porcja dla 4 osób Uważam, że ziemniaki z pieca są po prostu świetne! Proste i jednocześnie mają w sobie coś wykwintnego. Poza tym, kiedy nie ma nic w spiżarni, […]

ciasto baaardzo szybkie, baaaardzo czekoladowe i bardzo wilgotne

ciasto baaardzo szybkie, baaaardzo czekoladowe i bardzo wilgotne

Czas przygotowania: 15 min Stopień trudności: łatwe Czas oczekiwania: ok. 45 min Porcja dla  : hmmm to zależy 😉 Spadł kolejny śnieg. Jeszcze taki całkiem biały. Dlatego dla kontrastu ciasto niemal czarne.Potrzebne będą:1,5 szklanki mąki2 szklanki cukru  (można mniej, ale raczej nie warto)3/4 szklanki kakao […]

barszcz ukraiński i barszcz ukraiński wege

barszcz ukraiński i barszcz ukraiński wege

czas przygotowania: długo 🙂 Stopień trudności: łatwa czas oczekiwania: długo 🙂 Porcja dla: 8 osób Na przełomie jesieni i zimy, coraz bardziej lubię gotować powoli, ciepło. Popularne ostatnio „slow food” bardzo do mnie przemawia. Lubię, kiedy w domu unosi się zapach gotowanych warzyw i prażonych […]

przepis na ekspresową zapiekankę z białym serem wędzonym

przepis na ekspresową zapiekankę z białym serem wędzonym

Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe Czas oczekiwania: 10 minut Porcja dla 4 osób Kiedy naprawdę nie masz nic  lodówce, a masz ochotę na coś aromatycznego wystarczy przygotować: 3 szklanki ugotowanego ryżu basmati 150 gr sera białego wędzonego 1 upieczoną obraną paprykę, następnie zamarnowaną […]

przepis na aromatyczny chai/czai

przepis na aromatyczny chai/czai

czas przygotowania: 10 min Stopień trudności: bardzo łatwe czas oczekiwania: 0 min Porcja dla: 2 osób W te jesienne dni proponuję coś na rozgrzanie. Pachnące, słodkie, rozgrzewające i stawiające na nogi. Prosto z Indii. Tradycyjny indyjski napój – chai. Składniki: 3 czubate łyżeczki dobrej jakości […]