kiedy nie ma nic w spiżarni...

Witaj!

 

 

Odkrycie, jakiej nowej potrawy daje więcej szczęścia ludzkości, aniżeli odkrycie nowej planety.

Anthelme Brillat – Savarin, “Fizjologia Smaku”

 

Kiedy nie ma nic w spiżarni, a masz ochotę na coś dobrego zapraszam tutaj!

Jest to strona poświęcona powolnemu gotowaniu inspirowana podróżami oraz kuchnią polską początku XX wieku. Podróżami moimi własnymi. Podróżuję niskobudżetowo. Gotowałam pod szałasem w Indiach, uczyłam się od mieszkańców stanu Tamil Nadu, podglądałam uliczne stragany z jedzeniem w Marakeszu czy Silifke, ale równie chętnie poznaję smaki i zapachy nasze polskie. Fascynuje mnie tradycja i  mieszanka kulturowa kuchni polskiej,  które obecne są niemal w każdym daniu. Z tego wszystkiego czerpię inspirację!

W podróży najważniejsze dla mnie są:

I. nowe miejsca
II.nowe zapachy
III.nowe smaki
IV. nowe języki

o takim podejściu piszę m.in. tutaj:

W dziale  kuchnia prababci wyjaśniam, o co właściwie chodzi z tą spiżarnią z mojego subiektywnego punktu widzenia i z przymrużeniem oka.

KUK – Kasza u Kasi ewoluuje, dlatego cenne są dla mnie wszelkie uwagi i sugestie!

Jeśli masz ochotę do mnie napisać zapraszam do kontaktu >> pilasia@wp.pl, do komentowania przepisów pod postami, do odwiedzania mnie na  facebooku oraz na instagramie

 

 

Smacznego!